Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

woensdag 6 augustus 2014

Speltbrood met lijnzaad

Een van mijn favoriete broodrecepten is het spelt-haverbrood. Spelt is een oude graansoort die zijn hedendaagse populariteit te danken heeft aan zijn lichte verteerbaarheid en bijzondere smaak. Deze keer ga ik voor een combinatie van spelt en lijnzaad met al zijn weldaden. Het recept heb ik gehaald Uit de keuken van Levine. Het resultaat is dat Casa Latti geurt naar knisperend versgebakken brood. Daar word ik helemaal blij van :-)

Speltbrood met lijnzaad

Wat heb ik gebruikt:

300 g speltbloem
280 g speltmeel
21 g verse gist of 7 g gedroogde gist
350 à 365 g water
25 g lijnzaad, heel
15 g golden syrup of honing
25 g olijf- of zonnebloemolie
11 g zout


Hoe ga je tewerk:

Als je verse gist gebruik: verkruimel de gist in de mengkom van de Kitchenaid, doe er de helft van het water en de helft van de bloem bij, dit moet je niet afwegen, doe dit gewoon op het zicht. Gebruik de deeghaak en laat de Kitchenaid op stand 1 gedurende 1 minuut draaien. Laat dit mengsel 10 minuten rusten.

Breek ondertussen het lijnzaad, dit gaat makkelijk in een blender of met een vijzel. Ons lichaam neemt beter gebroken lijnzaad op dan heel lijnzaad.

Als je droge gist gebruikt, dan sla je deze stap over.

Doe er de rest van het speltmeel en -bloem, lijnzaad, golden syrup, olie en zout bij. Voeg er geleidelijk het water aan toe.
Kneed met de deeghaak op stand 2 in 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.

1e rijs: vorm het deeg tot een bal, bestrijk de mengkom met wat olie en leg het deeg er terug in. Draai het eventjes zodat het deeg overal een laagje olie heeft. Laat in 45 à 60 minuten rijzen tot het deeg verdubbeld is.

Vormen: Stort het deeg op een licht bebloemd werkblad. Druk de lucht uit het deeg. Bol het deeg losjes op en laat afgedekt een kwartier liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).

Duw het deeg uit tot een lap even breed als de bakvorm. Rol het deeg op en druk de naad dicht.

Speltbrood met lijnzaad

2e rijs: Dek het deeg af en laat in 45 à 60 minuten rijzen of tot het volume bijna verdubbeld is. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Speltbrood met lijnzaad

Bakken: Bak het brood 35 minuten op de bodem van de braadoven. Haal het brood onmiddellijk na het bakken uit het blik en laat afkoelen op een rooster.

Speltbrood met lijnzaad

Enjoy!

Speltbrood met lijnzaad


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly