Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 14 juli 2014

Provençaalse groententaart

Mag ik je voorstellen aan een heerlijk zonnige groententaart! 
Simpel, superlekker en mooi om te zien. Deze taart is een topper bij een etentje onder vrienden of op een zomerse picknick. De kroost in Casa Latti had er in elk geval geen moeite mee om de taart te laten verdwijnen tot de laatste kruimel.

Provençaalse groententaart

Wat heb ik gebruikt:

Voor het korstdeeg:
(ik heb een taartvorm gebruikt met losse bodem van 28 cm diameter)

200 g patisseriebloem
100 g koude ongezouten boter, in blokjes gesneden
3 à 4 cl water
snufje zout
optioneel: 1 grote soeplp dillezaadjes

Voor de vulling:
1 courgette
1 aubergine
1 rode paprika
1 grote rijpe tomaat, geconcasseerd
100 g geitenkaas, type bûche Sainte-Maure of Chavroux
60 g pijnboompitten
1 soeplp honing
2 eieren
250 ml room, Campina 4%
een handje basilicumblaadjes, gescheurd
olijfolie
versgemalen zwarte peper
fleur de sel


Hoe ga je tewerk:

Voor het korstdeeg:
Rooster de dillezaadjes in een anti-kleefpan. Plet ze daarna in een vijzel.

Doe de bloem, zout en dillezaadjes in de mengkom van de KitchenAid. Snij de boter in kleine stukjes en voeg toe. Meng kort op stand 2 met de platte menghaak. Giet een deel van het water erbij, meng nogmaals. Neem wat deeg uit de kom en knijp dit samen, het deeg is goed als het niet uit elkaar valt. Is het nog te droog of kruimelig, voeg dan nog wat water toe en kneed nog eventjes door.
Haal het deeg uit de kom, leg het op een werkblad en kneed nog even door met de hand.
Vorm een bal van het deeg, wikkel in plastiekfolie en laat ongeveer 1 uur rusten in de koelkast. Of maak het deeg de dag vooraf.

Voor de vulling:
Snij de aubergine, courgette en paprika in kleine stukjes.
Giet wat olijfolie in een grote pan en roerbak de groentjes een 5-tal minuten op de sudderplaat.

Klop in een maatbeker de eieren los met de room. Kruid goed met peper en zout. Ook basilicum en honing mag er nu bij. Meng nogmaals.

Haal het deeg uit de koelkast en laat eventjes op kamertemperatuur komen. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Bekleed de vorm met een laag van het bakpapier met het deeg erop. Druk goed aan en snij de randen bij.

Schep de vulling op het deeg. Snij de geitenkaas in kleine stukjes.
Verdeel de geconcasseerde tomaten, geitenkaas en pijnboompitten over de vulling. Giet er het ei/roommengsel over.

Zet de taart op de bodem van de braadoven gedurende 30 à 35 minuten.

Provençaalse groententaart

Snij de taart in punten en dien op met kraakverse salade en een pittige dressing. Een lepel 'crème d'artichauts à l'ail' uit de Provence, is er ongelooflijk lekker bij.

Provençaalse groententaart

Enjoy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly