Flan van broccoli met nootjes

Driemaal is scheepsrecht. Opnieuw haal ik mijn Le Creuset Pâtiliss vorm boven. Deze keer maak ik mini flans. Gezond en in een handomdraai gemaakt.

Flan van broccoli met nootjes

Snij elke mini flan in vier en je hebt een lekker aperitiefhapje. Eet ze met kraakverse rucola als lunch of stop ze in de picknick mand. Ze bewaren enkele dagen in een afgesloten doos in de frigo en zijn zowel warm als koud lekker.


Wat heb ik gebruikt voor 12 mini flans:

2 stronken broccoli
4 eieren
250 ml room, Campina 4%
50 g notenmengeling, ik koos voor pistachenoten, walnoten en hazelnoten
notenolie
boter
zeezout
versgemalen zwarte peper

Voor erbij: rucola


Hoe ga je tewerk:

Snij de roosjes los van de stronk. Pocheer de broccoliroosjes in licht gezouten water met natriumbicarbonaat (om hun kleur te bewaren).
Op de Aga doe je dit als volgt: breng ruim water aan de kook op de hete plaat, leg er de broccoli in. Zodra de inhoud terug aan de kook is, verplaats je de pot naar de sudderplaat. Laat 4 à 5 minuten koken zonder deksel, test de gaarheid. Laat de broccoliroosjes uitlekken.

Rooster de nootjes in een droge antikleefpan of op bake-o-glide op de sudderplaat. Schep ze regelmatig om. Je zal zien dat het schilletje van de hazelnoten donker kleurt en makkelijk loslaat. Neem de nootjes van de plaat.

Klop de eieren met de room los in een maatbeker. Kruid goed met zout en peper.

Verdeel de broccoliroosjes over de 12 vakjes van een muffinvorm. Grotere stukken snij je eventueel kleiner. Je mag ze best wat aandrukken.
Strooi er de helft van de fijngemalen nootjes over.
Giet het ei/roommengsel over de broccoli. Blijf tot juist onder de rand van het vormpje.

Flan van broccoli met nootjes

Flan van broccoli met nootjes

Schuif de muffinvorm op de tweede richel van onderaan in de braadoven. Laat de mini flans 20 à 25 minuten bakken. Test de gaarheid door er met je vinger op te drukken. De flans moeten stevig aanvoelen.

Flan van broccoli met nootjes

Flan van broccoli met nootjes

Haal ze uit de vormpjes, strooi de overige nootjes erover en een geutje notenolie.
Lekker met een toef rucola.

Flan van broccoli met nootjes

Enjoy!