Voor mij
één van de mooiste en charmantste marktjes is die van Lourmarin.
Het heeft iets speciaals en ik vind er jaarlijks mijn vaste kraampjes
terug zoals ons manneke met zijn potjes 'Les arômes méditerranéens'
en de jonge kerel met zijn gember siroop. Ik koop hier vandaag ook
lekker pikante zwarte olijven en in piment gemarineerde
ansjovisfilets.
Ook een
vaste afspraak is café Gaby in het centrum. Het is zo een
typisch café waar ook de 'locals' graag een Ricard proeven en 's
middags een van Gaby's slaatjes eten.
Ik kom
er graag. En een extra attractie is, het personeel er zien weg en
weer over straat rennen met stoelen, tafels, onwillige parasols en
volle plateaus met plaatselijk lekkers. Dit is nu eens echt zo een
van die dingen die je op je bucket-list
moet hebben staan.
Op
vrijdag kan je genieten van Gaby's 'Aïoli
maison', gewoon een must
voor de liefhebbers van dit
nationaal gerecht uit de Provence.
Terug in
onze bastidon kies ik 's avonds om een beetje in de stemming te
blijven voor mijn Provençaalse versie van een 'Salade Niçoise'.
Wat heb
ik gebruikt:
sla,
gespoeld en in stukken gescheurd
boontjes,
gaar gekookt
tomaten,
in verschillende kleuren, in stukken gesneden
rode ui,
in fijne ringetjes
zwarte
olijven
ansjovisfilets,
gemarineerd
ei, hard
gekookt
fleur de
sel
versgemalen
zwarte peper
Voor
de vinaigrette:
verse
look, geperst
graantjes mosterd
rode
wijn azijn
olijfolie
fleur de
sel
versgemalen
zwarte peper
Hoe ga
je tewerk:
Maak een
vinaigrette.
Schik
alles op een schaal, sprenkel er wat vinaigrette over, kruid indien
gewenst met extra peper en zout.
Haal er
een glaasje rosé bij en …
Bon
Appétit!