Pittige couscous met bloemkool

Vorig weekend waren de echtgenoot en ik te gast op een huwelijksfeest. Een onderdeel van een super geslaagde walking dinner was een assortiment aan couscous.
Wat er bij mij uitsprong was een couscous met bloemkool.
Het recept heb ik helaas niet, maar wel inspiratie...

 Pittige couscous met bloemkool

Bloemkool wordt veelal geassocieerd met een bechamelsaus of gegratineerd met een kaaskorstje, helemaal onterecht als je het mij vraagt. Dus ga ik voor een inventiever manier, zijnde bloemkool samen met couscous. Trouwens als je bloemkool maalt in een foodprocessor dan bekom je een structuur die sterk gelijkt op couscous korreltjes. Voeg wat pittige specerijen toe en je bekomt een super lekkere tabouleh.

Pittige couscous met bloemkool

Wat heb ik gebruikt voor 4 personen:

1 grote bloemkool, kies een mooi wit exemplaar
250 g couscous
350 ml groentebouillon
een handje pijnboompitten
1 rode ui, fijngehakt
2 kleine gedroogde pepertjes
1½ theelp gerookte paprika
1½ theelp gemalen komijnpoeder
1½ theelp kurkuma
olijfolie
versgemalen pepertjes
zeezout

Pittige couscous met bloemkool

Hoe ga je tewerk:

Verwijder de bladeren van de bloemkool en maak de roosjes los. De stronk gebruik je niet. Spoel de roosjes en laat goed uitlekken. Doe ze in de mengkom van de foodprocessor en cutter fijn tot een korrelige massa. Schrik niet van de hoeveelheid, het is zeker viermaal het volume van de couscous!

Rooster de pijnboompitten in een antikleefpan of op bake-o-glide op de sudderplaat. Schep regelmatig om zodat ze niet aanbranden.

Kies voor een ruime pot, doe er de couscous in samen met de specerijen: gerookte paprika, komijn en kurkuma. Overgiet met hete groentebouillon, roer en zet met gesloten deksel 10 minuten achteraan de Aga.

Doe een geutje olijfolie in een ruime antikleefpan en bak de rode ui glazig.
Maak de pepertjes fijn in een vijzel en doe ze bij de ui in de pan, laat eventjes meebakken.

Nu mag de bloemkool hierbij. De bedoeling is dat de korreltjes enigszins garen, dus het rauwe moet eruit. Schep af en toe om. Dit neemt een goeie 5 minuten in beslag en gaat perfect op de sudderplaat. Kruid goed met zeezout en peper.

Roer de couscous los met een vork en voeg een geutje olijfolie toe. Doe er de bloemkool bereiding en de gegrilde pijnboompitten bij en schep alles mooi onder elkaar.

Pittige couscous met bloemkool

Deze bloemkool tabouleh doet het prima bij een stukje gegrild vlees.
Een restje is super lekker 's anderendaags in de lunchbox.
Of vervang het vlees door kikkererwten die je ook eventjes aanbakt en onder de tabouleh mengt, eventueel met nog wat extra noten zoals gegrilde hazelnoten of gegrilde geschaafde amandelen.

Pittige couscous met bloemkool

Enjoy!