Chili con carne meatballs

Voor de foodblogswap van mei mocht ik koken van Violet Kookt!
Violet is dol op koken, eten en alles wat hiermee te maken heeft. Zo zijn we meteen al gelijkgestemde zielen.
Een keuze maken uit haar ruime receptenindex met veel aantrekkelijke gerechtjes, was dan weer een héél stuk moeilijker. Na heel wat klikken en scrollen kwam ik uit op een selectie van zes receptjes.

Chili con carne meatballs

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Chili con carne gehaktballen van Jamie Oliver. Violet is trouwens ook een grote fan van deze Britse top kok. Het recept komt uit het boek 'Jamie in 15 minuten'. Dat is trouwens een deadline die ik zeker nooit haal!
Ik heb het recept bijna helemaal gevolgd mits hier en daar een kleine 'persoonlijke touch'.


Wat heb ik gebruikt voor 4 personen:

500 g mager rundergehakt, Hoevevlees Maertens
2 theelp garam masala
olijfolie
3 verse rode paprika's
3 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
1 theelp gerookt paprikapoeder
500 g passata di pomodoro
1 bosje verse koriander
1 blik rode kidneybonen, 400 g
1 theelp komijnzaad
1 klein gedroogd chili pepertje
4 eetlp Griekse yoghurt
1 limoen
versgemalen zwarte pepertjes
zeezout

300 g bulgur
1 ingemaakte citroenen
1 kaneelstokje

Optioneel:
4 verse chili's, gegrild


Hoe ga je tewerk:

Waar Jamie en Violet de paprika's uit een potje halen, ga ik voor de verse exemplaren, ik hou van de smaak van vers gegrilde paprika's.
Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Leg ze met de velkant naar boven op een plaat bekleed met bake-o-glide. Schuif de plaat zo hoog mogelijk in de braadoven. Na 20 à 30 minuten zijn de paprika's donker geblakerd. Neem de plaat uit de oven en dek de paprika's af met plastiekfolie. Na een kwartier kan je makkelijk de pel verwijderen.

Pureer in een blender de ontvelde paprika's, de lente-uitjes, paprikapoeder, passata en de helft van de koriander met steeltjes. Mix tot een glad geheel.

Meng het rundergehakt met garam masala, zout en peper. Maak er 8 gelijke balletjes van.

Spoel de kidneybonen af in een vergiet en laat ze uitlekken.

Rooster de komijnzaadjes in een antikleefpan tot een heerlijk aroma vrijkomt. Plet de zaadjes in een vijzel samen met het gedroogde chili pepertje.

Verwarm in dezelfde antikleefpan een geutje olie. Kleur de ballen langs alle kanten mooi bruin, dit kan op de sudderplaat. De ballen moeten nog niet gaar zijn.
Giet de inhoud van de blender over de gehaktballen.
Voeg de uitgelekte kidneybonen, alsook de komijnzaadjes en de chili's uit de vijzel bij het vlees.

Schep alles goed om en breng tot het kookpunt. Leg een deksel op de pan en zet die 20 minuten op de richel op de bodem van de bakoven.

Ondertussen maken we de bulgur.
Doe de bulgur met 1 ½ keer de hoeveelheid aan kokend water, de ingemaakte citroen (in zijn geheel) en het kaneelstokje in een pan met deksel.
Breng al roerend aan de kook op de hete plaat. Verplaats naar de sudderplaat en laat nog 2 minuten doorkoken. Leg het deksel op de pan en zet die 10 à 15 minuten in de sudderoven. Het vocht zou nu moeten opgenomen zijn door de bulgur.
Verwijder het kaneelstokje. Snij de ingemaakte citroen in kleine stukjes en schep onder de bulgur.

Serveer de bulgur met de chili con carne gehaktballensaus en werk af met wat korianderblaadjes, een lepel yoghurt en een partje limoen.

Chili con carne meatballs

Als je het graag 'heet' hebt, werk je elk bord af met een gegrilde chili.
Chili's kan je grillen in de braadoven of op bake-o-glide op de sudderplaat. Prik ze wel vooraf in, anders gaan ze ploffen.

Enjoy!

Chili con carne meatballs

Met dank aan Violet voor het lekkere recept!



Mijn achtste deelname aan de Foodblogswap, een online 'event' op Facebook. Nederlandse en Belgische foodbloggers schrijven zich in voor de swap en dan wordt er elke maand een verdeling gemaakt. Zo kies en kook je eens per maand een recept van een andere foodblogger.
Deze maand mocht ik kiezen op de blog van Violet 'Violet Kookt'. Een mooie en aantrekkelijke blog die ik vast en zeker nog zal bezoeken!
Martine van 'Duizend en 1 dag' bakte scones mijn blog.