Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

donderdag 1 mei 2014

Averbode

Op de foodshow van Delhaize mocht ik even proeven van een nieuw biertje dat toen nog alleen een vraagteken op het logo had. De vriendelijke dame vertelde erbij dat naast dit bier ook een kaas en een brood zouden gelanceerd worden. De echtgenoot vogelde al uit dat het om een biertje van de Abdij van Averbode ging. Ik diende het nieuws nog even voor mij te houden maar vandaag mag het dus wereldkundig gemaakt worden. Zowel de echtgenoot als ik genieten wel eens van het betere biertje en ik moet zeggen de Averbode hoort hier als nieuwkomer meteen bij. Het is een zeer aangenaam stevig biertje dat een veel beter smaakpalet heeft dan de (voorlopig) bekendere Leffe.

Abdij Averbode bier

Ook het kaasje wordt in Casa Latti gesmaakt. Samen vormen kaas en bier trouwens een ideale combinatie en met het broodje zal het wel niet anders zijn. Gezien ikzelf mijn broodje bak kan ik daar niet veel over zeggen maar als je dan toch in Delhaize bent kun je ze even goed alle drie in je winkelkarretje leggen.

Wij hebben genoten, nu is het jullie beurt.


Abdij Averbode brood

Abdij Averbode brood

Abdij Averbode brood is een volkoren brood van 600g, dat exclusief te koop is bij Delhaize en op de abdijsite.

Ingrediënten:
tarwemeel, haver, rogge, zuurdesem, gist, water en zout
Productiewijze:
Het grote geheim van dit bijzonder smaakvolle brood is … tijd. Na het kneden en voorrijzen wordt het deeg met de hand gevormd en volgens de traditie in een mandje gelegd. Het krijgt dan alle tijd om te verder te rijzen en te rusten zodat de natuurlijke en rijke smaken zich ten volle kunnen ontwikkelen. Pas dan gaat het brood de oven in, waar het op een gloeiende vulkanische steen wordt gebakken, voor een heerlijk knapperige korst.


Abdij Averbode kaas

Abdij Averbode kaas

Abdij Averbode kaas is een half harde, smeuïge speciaalkaas met een pittige, volle smaak en een gul karakter. Hij wordt in verschillende vormen aangeboden:
Balk: ± 2,7 kg, Bol: ± 900g, Blokje: voorverpakte dikke plak van ± 250g
Verkooppunten: exclusief bij Delhaize en in de betere kaashandel en ambulante handel.

Ingrediënten:
Gepasteuriseerde melk, zout, stremsel, zuursel, kleurstof: E160b, conserveermiddel: Lysozym (van eieren).

Productiewijze:
in speciale kaaskelders waarin een optimale luchtcirculatie en vochtigheidsgraad nauwgezet in het oog worden gehouden, liggen de bolletjes zo’n 4 weken en de balken een 6-tal weken te rijpen. De kazen worden 2 à 3 keer per week gewassen met een speciale cultuur (die het geheim vormen van de meester-kaasmaker), die zo voor een unieke smaak zorgt.


Abdij Averbode bier

Abdij Averbode bier

Abdij Averbode bier is een blond abdijbier van 7,5 % volumeprocent alcohol (ABV) (voor flessen), gedry-hopped en met nagisting op fles.
Verkooppunten: Averbode Abdijbier (33 cl) is exclusief te koop bij Delhaize en in de betere drankencentrales en bierhandels.

Ingrediënten:
Water, pilsmout en munich mout (samen te vatten -als gerstemout), haver, spelt, hop (4 soorten), suiker (2 soorten) en gist.

Kleur en uitzicht:
goudgeel (eventueel licht gesluierd door de nagisting op fles) met een fijne schuimkraag.

Geur:
bloemig, groene appels, een zweem van zoetigheid en fijne hoparoma’s

Smaak:
volmondig, moutzoetig, een aangenaam hopkarakter door zorgvuldig uitgekozen hopsoorten. Een frisse, volle en bitterige afdronk maken van dit (unieke) bier een heuse beleving.

Productiewijze:
Dit goudgeel multigranen bier – gerstemout, haver, spelt – van 7,5% alc. / vol ondergaat een dryhopping, een techniek waarbij extra hop in koude lag ering toegevoegd wordt, waardoor het bloemige karakter wordt benadrukt. Dit “erkend Belgisch Abdijbier” ondergaat tenslotte nog een nagisting op fles.

Abdij Averbode bier

Proost!

Bron: Abdij Averbode
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly