Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zaterdag 12 april 2014

Warme salade met aardpeer, bataat en spek

Volgens Jamie is dit een briljante salade en ik kan het alleen maar beamen! Dit slaatje heeft de perfecte match aan smaken!

Warme salade met aardpeer, bataat en spek

Typisch voor aardperen is het wat artisjokachtige aroma, vandaar ook hun Engelse naam 'Jerusalem artichokes'. In Frankrijk heten ze 'topinambours'.
Ik doe er ook in de pel gegaarde bataat bij, die zorgen voor de zoete toets en hun oranje kleur zorgt voor een mooi kleurenpalet op je bord.


Wat heb ik gebruikt voor 4 personen:

8-tal aardperen
2 bataten
4 roodlof (is een kruising van witloof en radicchio)
4 little gems
1 handje verse bladpeterselie, de blaadjes grof gehakt
8 plakken gerookt spek, ½ cm dik
1 rode ui, geschild en in maantjes gesneden
2 eetlp olijfolie
4 eetlp balsamicoazijn
zwarte versgemalen peper
zeezout
Parmigiano

Warme salade met aardpeer, bataat en spek

Hoe ga je tewerk:

Schrob de aardperen en bataten en wikkel ze elk afzonderlijk in aluminiumfolie.
Schuif het rooster op de bodem van de braadoven en leg de pakketjes erop. De gaartijd hangt af van de grootte van de aardperen en bataten. Bij mij hebben ze tussen 45 en 60 minuten in de oven gegaard. Om te checken prik je door de folie in de aardpeer en de bataat. De exemplaren die nog niet gaar zijn, laat je nog eventjes in de oven.
De gare haal je uit en leg ze nog eventjes opzij.

Maak de blaadjes los van de little gem en het roodlof. Was ze en laat ze uitlekken. Grote stukken kan je doormidden snijden.
Doe ze in een grote schaal met de bladpeterselie.
Giet olijfolie en balsamico bij de salade, kruid met peper en zout. Hussel alles snel door elkaar zodat alle blaadjes een laagje van de dressing krijgen.

Snij de plakken spek in 2 cm brede stukken. Op de sudderplaat bak je het spek goudbruin in een pan met anti-aanbaklaag.
Haal het spek eruit en fruit de rode ui in dezelfde pan.
Open de folie van de aardperen, snij ze in twee of vier stukken.
Voeg ze bij de rode ui en laat meebakken. Misschien is het nodig om wat olijfolie toe te voegen. Verplaats eventueel de pan naar de hete plaat.

Pel de gare bataten en snij ze in gelijke stukken.

Schep de helft van de inhoud van de pan over 4 borden.
Verdeel de salade met dressing hierover. Eindig met de rest van het warme mengsel.
Doe er de in stukken gesneden bataat her en der tussen.
Werk af met geschaafde parmigiano.

Warme salade met aardpeer, bataat en spek

En nu niet meer treuzelen, deze warme salade moet je onmiddellijk opdienen, zoniet krijg je een verlepte zooi.

Het spek kan je vervangen door gebakken champignons. Of geef er krokant gebakken kip bij. Aardpeer is ook super lekker met St.Jacobsnootjes.

Enjoy!

Warme salade met aardpeer, bataat en spek

Inspiratie: Jamie Oliver

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly