Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

dinsdag 8 april 2014

Stuffed potatoes

Elkeen heeft wel al eens opgevulde aardappelen gemaakt. Het leuke eraan is dat je alle kanten op kan met de vulling en het een goeie manier is om restjes weg te werken.
Zo lag er in Casa Latti een chorizo pikante te lonken en vooraleer de echtgenoot de kans had om te zeggen 'daar ga je ook nog eens iets moeten mee klaarmaken' was het al gebeurd!

Stuffed potatoes

'Stuffed potatoes' zijn lekker als bijgerecht of ook als lichte lunch, vergezeld van een knapperige salade.
Ik ga onze Belgische trots, het 'bintje', eer aandoen!


Wat heb ik gebruikt:

4 bloemige aardappelen van gelijke grootte, Bintje
olijfolie
120 g chorizo, pikante
2 sjalotten, fijngehakt
4 pijpajuintes, fijngesnipperd
80 g gemalen Emmentaler
2 eetlp zure room
natuurazijn
versgemalen zwarte peper
zeezout

Stuffed potatoes

Hoe ga je tewerk:

Schrob de aardappelen en prik ze in met een tandenstoker. Geef ze rondom een laagje olijfolie, dit voorkomt dat de schil gaat barsten. Leg ze naast elkaar in het kleine Aga blik.
Schuif het blik op de onderste richel van de braadoven en schuif er de koude plaat boven, gedurende 45 minuten. Check de gaarheid door er even in te prikken.

Stuffed potatoes

Verwijder het vel van de chorizo en snij die in kleine stukjes. Bak ze zonder vetstof in een antikleefpan op de sudderplaat.
Schep de chorizo uit en laat uitlekken op keukenpapier, verwijder het grootste deel van het vet uit de pan. Stoof de sjalotjes in het achtergebleven vet.

Snij een dekseltje van de gare aardappelen. Hol de aardappelen uit met een koffielepel, hol ook de dekseltjes uit. Ga voorzichtig tewerk.
Meng aardappel, gebakken uitjes, chorizo, pijpajuin. Voeg de zure room toe en roer goed om. Kruid met peper van de molen en een snuif zout.
Werk af met enkele druppels azijn.

Verdeel de vulling over de uitgeholde aardappelen.
Plaats de aardappelen opnieuw in het Aga blik en strooi er de gemalen kaas over.

Stuffed potatoes

Schuif het blik met aardappelen in het midden van de braadoven gedurende 15 à 20 minuten. De aardappelen moeten door en door warm hebben en de kaas moet gesmolten zijn.

Geef er een frisse salade met pittige dressing bij.

Stuffed potatoes

In Casa Latti was het een salade van wit- en roodlof en little gems. Is trouwens een prachtig kleurenpakket.
Werk af met een dressing van graantjesmosterd, olijfolie en Xeresazijn.

Potato heaven!

Stuffed potatoes

Inspiratie: Dagelijkse kost
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly