Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

woensdag 2 april 2014

Konijn gaat vreemd

Konijn met pruimen en bruin bier is pure nostalgie en ook super lekker.
Maar toen ik dit recept van konijn met Marokkaanse kruiden tegenkwam, dacht ik meteen, dit konijn gaat zo in mijn oventje! 

Konijn op z'n Marokkaans
 
Ik heb er mijn eigen twist aangegeven, als fond heb ik een donkere zelfgemaakte lamsfond gebruikt. Met als resultaat een zalig lekkere saus, alweer een schotel om duimen en vingers bij af te likken... kom we beginnen eraan.


Wat heb ik gebruikt:

1 konijn, in stukken
3 uien, gepeld en in stukjes
4 teentjes knoflook, geperst
sap van 1 limoen
100 g rozijnen
3 el honing
2 koffielp komijnpoeder
2 koffielp kaneelpoeder
2 koffielp paprikapoeder
1 pluk saffraan
1 flinke eetlp bloem
½ l lamsfond
boter
versgemalen zwarte peper
zeezout

Konijn op z'n Marokkaans

Groentjes:
rode & gele paprika, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in reepjes
wortels, geschraapt en in schijfjes
courgette, in de lengte in vier en in stukjes
sluimerwten, in twee gesneden
ras el hanout
peper en zout

Konijn op z'n Marokkaans

Couscous:
couscous en kruiden
groentebouillon
olijfolie


Hoe ga je tewerk:

Voor het konijn:
Doe bloem in een bord en wentel de stukken konijn erdoor.
Verwarm een klontje boter in een cocotte. Leg de stukken konijn erin en laat ze rondom bruin kleuren.
Haal het vlees uit de pot zodra het een mooi korstje heeft.

Stoof de uien in dezelfde pot, indien nodig voeg je nog een beetje vetstof toe. Na een paar minuutjes voeg je de knoflook, komijn, kaneel, paprikapoeder en saffraan toe. Roer goed en laat nog eventjes meestoven.

Leg de stukken konijn terug in de pot en kruid met versgemalen peper en zout.

Meng de honing met de rozijnen en het citroensap en voeg toe aan het konijn.
Ook de lamsfond mag er nu bij.

Leg het deksel op de cocotte en breng de inhoud aan de kook, op de sudderplaat of de hete plaat.
Zodra alles goed doorkookt, verplaats je de pot naar de sudderoven. Laat die 2 à 3 uur in de oven staan.

Konijn op z'n Marokkaans

Voor de groentjes:
Smelt wat boter in een ruime sauteerpan op de sudderplaat en voeg de wortels toe. Leg het deksel op de pan zodat er zich stoom ontwikkelt. Laat de pan dicht en verplaats die naar de bakoven, op het rooster op de bodem voor een 15-tal minuten. Nu zijn de wortels halfgaar.

Haal de pan uit de oven en doe er de rest van de groentjes bij, deze hebben een minder lange gaartijd.
Kruid mild met ras el hanout en peper en zout. Ga op dezelfde manier tewerk en laat de groentjes nog een 15-tal minuten garen.
Ze mogen zeker nog wat beet hebben.

Voor de couscous:
Doe de couscous in een pot en voeg de kruiden toe. Giet er hete groentebouillon over tot ongeveer 1 cm boven de couscous. Roer om en dek af met een deksel. Zet de couscous 10 minuten achteraan op de Aga.
Maak de korrels los met een vork, breng op smaak met een geutje olijfolie.

Enjoy!

Konijn op z'n Marokkaans

Bron: Libelle chef – Ilse d'Hooge
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly