Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

dinsdag 18 maart 2014

Tajine met venkel en kip

Het is alweer een tijdje geleden dat er een dampende tajine te bewonderen viel in Casa Latti. Zo een kleurige pot zorgt voor de meest heerlijke geuren in huis. Uiteraard kan je ook een gewone pot gebruiken voor dit eenvoudig maar super lekker gerechtje.

Tajine met venkel en kip

Tajine met venkel en kip

Wat heb ik gebruikt:

2 kippenbouten
½ koffielp gerookt paprikapoeder
½ koffielp komijnpoeder
versgemalen zwarte peper
zeezout
olijfolie
1 grote venkelknol, in grove stukken
1 rode ui, gepeld en in maantjes gesneden
2 zoete aardappelen, geschild en in stukken gesneden
100 g gedroogde abrikozen
125 ml groentebouillon
1 eetlp honing
½ eetlepel zonnebloemolie
plukje saffraan draadjes
sap van ½ citroen

125 g couscous
couscous kruiden
groentebouillon
olijfolie
sap van ½ citroen
enkele plukjes platte peterselie
1 ingemaakte citroen


Hoe ga je tewerk:

Meng het gerookt paprika- en komijnpoeder met wat peper en zout. Verwijder het vel van de kippenbouten en wrijf ze goed in met het kruidenmengsel. Het vel kan je ook perfect aan de bouten laten, ik verwijder het om geen extra vet aan de schotel toe te voegen.

Doe een beetje olijfolie in een antikleefpan en schroei de bouten langs alle kanten dicht. Dit kan je ook rechtstreeks in de tajine doen als die een platte bodem heeft. Verwijder de bouten en leg ze in een tajine.
In dezelfde pan stoof je de rode ui glazig.
Schik de rauwe venkel, de ui en de in stukken gesneden zoete aardappel rond de bouten.

Breng 125 ml bouillon aan de kook. Meng de honing, 1 eetlepel zonnebloemolie, de saffraandraadjes, citroensap, peper en zout in de hete bouillon.Giet over de kip en voeg de gedroogde abrikozen toe.

 Tajine met venkel en kip

Tajine met venkel en kip

Leg het deksel op de tajine en breng die aan de kook op de bodem van de braadoven gedurende 15 minuten.

Verplaats de tajine nu, zonder het deksel te openen, naar de sudderoven. Laat +/- 1 uur in de oven.

Maak ondertussen de couscous. Breng bouillon aan de kook en voeg couscouskruiden toe. Doe de couscous in een pot, overgiet met de hete bouillon tot 1 cm boven de korrels, leg het deksel op de pot en plaats die een 10-tal minuten achteraan de Aga.
Maak de couscous los met een vork, voeg een geutje olijfolie en citroensap toe. Roer goed.

Verdeel de couscous over 2 borden en leg er de groenten en kip bovenop. Werk af met enkele plukjes peterselie en een in stukken gesneden ingemaakte citroen.

Tajine met venkel en kip

Smakelijk!

Tajine met venkel en kip

Bron: Libelle chef - Ilse d'Hooge 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly