Spelt-haverbrood

Havermout is niet langer ouderwets, het is hip, gezond en lekker! 

Spelt-haverbrood
 
Dat merk je op de schappen in de grootwarenhuizen, de rekken met havermoutkoekjes en aanverwanten zijn leeg!
Bij mijn speurtocht naar een lekker recept voor haverbrood, kwam ik, bij wie anders... dan bij Uit de keuken van Levine terecht.
Ik heb het brood met spelt gemaakt en in plaats van fijne havervlokken heb ik grove gebruikt van de maalderij Van Eecke.

Havermout

Wat heb ik gebruikt voor 1 brood:

300 g speltbloem
100 g speltmeel
100 g havervlokken + extra voor de afwerking
5 g droge gist
30 g ongezouten boter op kamertemperatuur
12,5 g golden syrup (of honing)
150 g water, lauwwarm
150 g melk, lauwwarm
9 g zout


Hoe ga je tewerk:

Doe speltbloem, speltmeel, haver en gist in de kom van de Kitchenaid. Voeg de zachte boter in stukjes, golden syrup, water en melk toe en kneed ± 3 minuten tot de volledige inhoud bevochtigd is. 
Dek de kom af en laat 25 minuten staan, zo heeft speltbloem, -meel en haver de tijd om het vocht op te nemen.
Voeg het zout toe en kneed gedurende 10 minuten met de kneedhaak van de Kitchenaid, op stand 2, tot een soepel deeg dat loslaat van de wand van de kom.

1e rijs: Haal het deeg uit de kom en olie die lichtjes in. Doe het deeg terug in de kom, keer het 1 maal zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat het deeg ± 1 uur rijzen, het zou nu moeten verdubbeld zijn.

Vormen: Stort het deeg op een licht bebloemd werkblad. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan). Bol het deeg losjes op en laat afgedekt 20 minuten liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).

Duw het deeg uit tot een lap even breed als de bakvorm. Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht. 

Havermout

Maak het deeg nat met je hand of een kwastje en rol door de havervlokken. Leg met de naad naar beneden in een met olie ingevet bakblik.

Spelt-haverbrood

2e rijs: Dek het deeg af en laat in ± 1 uur rijzen of tot het volume bijna verdubbeld is. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Spelt-haverbrood

Bakken: Bak het brood 35 minuten op de bodem van de braadoven. Haal het brood onmiddellijk na het bakken uit het blik en laat afkoelen op een rooster.

Spelt-haverbrood


Enjoy!

Spelt-haverbrood

Bron: Uit de keuken van Levine