Vergeten groenten met Breydelspek

Intro

Vergeten groenten zijn ondertussen al lang niet meer zo 'vergeten'. Ze verschijnen meer en meer in de rekken van diverse winkels. Ik vind ze stuk voor stuk smaakbommetjes en je kan er alle kanten mee op. Vandaag presenteer ik een klassieker in Casa Latti: vergeten groenten met een plak Breydelspek. Laat het buiten maar lekker koud worden en zet je pannetje op het vuur. 
Vergeten groenten met Breydelspek

Ingrediënten

voor 2 personen:

400 gram aardappelen
4 pastinaken
2 koolrapen
Vergeten groenten
2 plakken Breydelspek, Delhaize
gedroogde tijm
zwarte peper
zeezout
een klont boter
pittige mosterd, Wostyn

Bereiding

Schil de aardappelen, pastinaken en koolrapen en snij alles in brunoise.

Zet een ruime antikleefpan op de sudderplaat en doe er een klont boter in. Zodra de boter goed warm is doe je de aardappelen en groentjes in de pan. Terwijl je de inhoud regelmatig omschept laat je de groenten een 5-tal minuten stoven in de pan. Kruid met peper, zout en tijm.
Vergeten groenten met Breydelspek 
Verplaats de pan naar de bodem van de braadoven gedurende 10 minuten. Haal de pan uit, schep alles nogmaals goed om en zet de pan nog 10 minuten op de braadovenvloer. De groenten moeten nu een licht bruin kleurtje hebben.
 
Prik erin en controleer de gaarheid. Als de groenten gaar zijn, kan je de pan warm houden in de sudderoven. Indien ze nog niet helemaal gaar zijn, laat je ze nog eventjes in de braad- of bakoven.

Ondertussen snij je het Breydelspek in gelijke blokjes. Zet een antikleefpannetje op de hete plaat en doe de blokjes spek, zonder extra vetstof, in de pan.
Breydelspek
Na een paar minuten zijn de spekjes mooi krokant gebakken. Extra kruiden hoeft niet meer. 'Onvergetelijk' lekker!
Vergeten groenten met Breydelspek

Extra / Tip

Andere lekkere combinaties zijn:
  • Aardappel, knolraap en aardpeer, in brunoise.
  • Aardappel en spruitjes. De spruitjes eerst stomen tot ze half gaar zijn. Grotere exemplaren kan je in 2 of in vier snijden
  • Aardappel en groene boontjes. De boontjes vooraf blancheren, half gaar. Eventueel in kleinere stukken snijden.
Een wist-je-datje:
De schil van koolrapen en knolrapen kleurt wit met paars. Koolraap is groter, harder en minder zoet van smaak. Knolraap of meiraap is kleiner en zoeter.