Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

vrijdag 15 november 2013

Frietjes van vergeten groenten

Vandaag gaan we eens voor super gezond. Ik heb zin in een gegrild kippetje en daar maak ik groentefrietjes bij.

frietjes van pastinaak en peterseliewortel

Uit de lade van de koelkast haal ik pastinaak en peterseliewortel.
Peterseliewortel lijkt op pastinaak maar is ietsje kleiner. De smaken liggen ook dicht bijeen. Beide wortels worden vaak verwerkt in puree of stoofpotjes.

De braadoven van de Aga is trouwens uiterst geschikt om groentjes te grillen. In 'mijn altijd andere grote groenteschotel' grill ik ook heel wat groenten.


Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

3 peterseliewortels
2 pastinaken
olijfolie
grof zeezout
rozemarijn, gemalen*

*In het najaar laat ik takjes rozemarijn drogen in de sudderoven of in een schaal bovenop de Aga, pluk de naaldjes af en maal die heel fijn met de Bamix. Zo bekom je een super kruiding, lekker op aardappeltjes en gegrilde groenten.


Hoe ga je tewerk:

Schil beide wortels met een dunschiller en snij ze in frietjes van gelijke dikte.
Doe de groenten in een schaal, besprenkel met wat olijfolie en hussel alles goed door elkaar. Wees zuinig met olie, zo krijg je het beste resultaat, de frietjes moeten immers krokant bakken.
Dus 1 à 2 soeplepels is ruim voldoende voor deze hoeveelheid aan groenten.

Leg een bake-o-glide op de koude plaat en schik er de frietjes op. Zorg ervoor dat ze losjes naast elkaar liggen.
Strooi er wat rozemarijn poeder over en schuif de plaat zo hoog mogelijk in de braadoven.
Na 20 à 30 minuten zijn de groentjes gaar en goudbruin.

frietjes van pastinaak en peterseliewortel

Strooi er wat grof zeezout over en dien onmiddellijk op. Lekker met een zelfgemaakte tomatenketchup en een kippetje.

Geniet!

frietjes van pastinaak en peterseliewortel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly