Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

donderdag 10 oktober 2013

Salade van de liefde

Je kent ongetwijfeld dat verliefd gevoel, je bent samen en je kunt de wereld aan. Ik had dit heerlijke gevoel vandaag toen ik samen met de echtgenoot wandelde in het zo mooie St-Saturnin dès Apt.

salade van de liefde

We liepen langs okerkleurige gevels die smalle koele straatjes omsluiten. De kerk met haar typische klokkentoren en op het eind van de ruïnes van een versterkt dorp, een kasteel dat de omstreken domineert.

Saint Saturnin dès Apt

Een stadje waar we bleven hangen en 's middags genoten van een lekker menuutje op het terras van restaurant L'Estrade...

's Avonds trek ik het gevoel door in een slaatje dat ik uit mijn marktmandje tover met pikante chorizo en tomaatjes in alle kleuren. Wij zeggen tomaat maar hier in de Provence noemen ze dit met heel wat meer fantasie 'appel van de liefde'.


Wat zat er in mijn mandje:

tomaatjes, in verschillende kleuren en vormen, of neem kerstomaatjes of/en roma tomaten
½ rode ui, in halve maantjes gesneden
2 teentjes knoflook, in schijfjes gesneden
100 g chorizo pikante
olijfolie
Xérèsazijn
klein busseltje platte peterselie, de blaadjes
2 sneden ciabatta
grof zeezout
grofgemalen zwarte pepermolen

tomaten

Hoe ga je tewerk:

Snij de tomaten in twee of in vier. Grotere exemplaren in meerdere stukken.

Neem een grote platte schaal, leg er de tomatenstukjes samen met de rode ui snippers, in.
Strooi er de peterselie blaadjes over. Besprenkel met 1 eetlepel Xérèsazijn en 1 eetlepel olijfolie. Kruid met peper, zout en meng alles losjes ondereen.

Pel en snij de chorizo in dunne plakjes. Bak de chorizo knapperig in een anti-kleef pannetje.
Giet wat van de vrijgekomen olie af. Schuif de gebakken chorizo aan de kant en bak de schijfjes knoflook in de achtergebleven olie.
Zodra de look gaar is neem je de pan van het vuur en deglaceer de pan met 2 eetlepels Xérèsazijn.
Roer om en giet de knapperige chorizo met wat bakvet en de look over de tomatensla.

Rooster de sneetjes ciabatta en scheur ze in stukken. Meng onder de sla en dien onmiddellijk op.

Geef toe, dit is een slaatje om duimen en vingers af te likken. Dit maak ik zeker nog eens in Casa Latti!

Bon appétit!

Salade van de liefde

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly