Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

vrijdag 27 september 2013

Over geitjes en bijtjes

Een azuurblauwe hemel, 23 graden, en de mistral waait ons richting Carpentras.

over geitjes en bijtjes

Carpentras is niet bepaald de stad die je niet mag missen. Maar culinair mag je dit stadje wel niet links laten liggen. We gaan in deze Gallische stad met de oudste synagoge van Frankrijk op zoek naar 'Chez Serge' een restaurant die gekend staat om zijn heerlijke terroir menuutjes. We genieten met volle overgave van de Provence in ons bord...

Chez Serge Carpentras

's Avonds terug in ons huisje gaan we voor een licht en eenvoudig lokaal gerechtje om de dag af te sluiten. Een lauw geitenkaasje met in tijmhoning gebakken vijgen.


Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

8 verse vijgen, die zijn hier volop verkrijgbaar en smaken héérlijk
2 geitenkaasjes, demi-sec
1 soeplp olijfolie
1 soeplp tijmhoning
enkele takjes verse tijm, de blaadjes fijngehakt
+ nog enkele takjes tijm

een zakje gemengde sla
voor de vinaigrette:
1 soeplp graantjes mosterd
2 soeplp olijfolie
1 soeplp Xérèsazijn
zeezout

5-granen broodje

over geitjes en bijtjes

Hoe begin je eraan:

Spoel en droog de vijgen. Halveer ze.
Snij elk geitenkaasje in 2 schijfjes.

Neem een pannetje met antikleeflaag en doe er de olijfolie, honing en afgeritste tijmblaadjes in.
Zodra de honing gesmolten is, leg je de vijgen met de aangesneden kant naar onder, in de hete pan. Laat 1 minuut bakken.
Draai ze om en geef de andere kant ook 1 minuut.

over geitjes en bijtjes

Leg de doormidden gesneden kaasjes bij de vijgen in de pan. Laat ze héél kort meebakken langs beide kanten. Voeg ook de takjes tijm toe.

Verdeel de gebakken kaasjes en vijgen over 2 borden. Werk af met de takjes tijm en wat lekker jus uit het pannetje.

Wij eten er een lekkere 5-granen boterham bij en een kommetje salade met de door de echtgenoot gemaakte dressing, alstublieft!

over geitjes en bijtjes

over geitjes en bijtjes

Bon appétit!

over geitjes en bijtjes


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly