Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

woensdag 25 september 2013

Mange des tomates, mon amour

Gordes, stad van de Franse 'beau-monde' maar ook parel van de Luberon met een zwaar verleden en decor voor één van de mooiste films in de Provence gedraaid: ' A Good Year' naar het al even prachtig boek ' A Year In The Provence'.

Mange des tomates, mon amour

Het is heerlijk slenteren op de markt van Gordes. We gaan dit keer heel bewust op zoek naar het kraam 'Les arômes méditerranéens'. Eens dit kleine culinaire verwenplekje gevonden laten we ons graag helemaal inpakken door de altijd enthousiaste Louis de Funes look-a-like. De man leeft voor zijn producten en laat die dan ook aan iedereen, of je nu wil of niet, proeven. Het zijn stuk voor stuk super lekkere crèmes, pistous, chutneys en tapenades al dan niet met een 'medaille d'or' bekroond.

Mange des tomates, mon amour

Onze mand is volgeladen dus is het tijd om onszelf te trakteren op een koele Pastis des Lices op het terras van, de in de film met een hoofdrol toebedeeld, café 'La Renaissance'.

Thuis gekomen laden we ons kleurrijk pallet van smaakvolle 'tomates paysans' uit.
In een Frans tijdschrift las ik een artikel over een ongebruikelijke combinatie van olijfolie met vanille. Dat wou ik ook wel eens testen.
En het resultaat mag er zijn, wij zijn alvast beiden fan!


Wat heb ik gebruikt:

een ruime hoeveelheid tomaten in verschillende kleuren en modellen
1 sjalotje, in fijne ringen gesneden
2 soeplepels olijfolie, van een goede kwaliteit
1 soeplepel Xérès azijn
½ koffielepel vanillepoeder, verkrijgbaar op de markt of het merg van 1 vanillestokje
grof zeezout

Mange des tomates, mon amour

Meng het vanillepoeder of merg van een vanillestokje, met de olijfolie. Roer om en laat afgedekt een paar uur marineren.

Spoel de tomaten, verwijder de kronen en snij ze in dunne schijven.
Schik ze op een bord, verdeel er de sjalot ringetjes over.
Giet het olijfoliemengsel door een zeefje en voeg de Xérès azijn toe. Meng en lepel de dressing over de tomaatjes.

Werk af met grof zeezout.
Geen peper toevoegen, want dan verdwijnt de smaak van de vanille!

Dien onmiddellijk op.
Wij aten er lookaardappeltjes en merguez bij.

Mange des tomates, mon amour

Bon appétit!

Mange des tomates, mon amour

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly