Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

dinsdag 3 september 2013

Couscoussalade met halloumi

Bijna vakantie dus koelkast opruiming... Ik vind nog een pakje halloumi en een restje zwarte olijven. Vergezeld van een couscoussalade en gegrilde courgettes vormt dit een snelle lichte lunch.
De couscoussalade kan je gerust op voorhand maken en koud eten.

couscoussalade met halloumi


Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

125 g couscous
kokend water
couscouskruiden
geraspte schil en sap van 1 limoen
250 g kerstomaatjes, ik heb Datterino kerstomaatjes gebruikt, Delhaize
een handvol Kalamata olijven, ontpit en in reepjes gesneden
225 g halloumi, een Cypriotische kaas, ideaal om te grillen, bij Delhaize
pikante olijfolie
grof zeezout
versgemalen zwarte peper
enkele blaadjes munt als afwerking

Voor erbij:
courgettes


Hoe ga je tewerk:

Doe de couscous in een ruime schaal met deksel. Neem eenzelfde hoeveelheid kokend water en doe er de couscouskruiden bij, roer goed. Giet nu het hete water over de couscous, vul aan met water tot het ongeveer 1 cm boven de couscous staat. Roer om, doe het deksel op de schaal en plaats die achteraan op de Aga of in de sudderoven voor een 10-tal minuutjes.

Ondertussen snij je de tomaatjes middendoor en leg ze in een ovenschaaltje. Besprenkel met wat olijfolie en schuif de schaal zo hoog mogelijk in de braadoven. Na 10 minuten zijn de tomaatjes voldoende gegaard. Werk ze af met grof zeezout en versgemalen peper.

Roer de couscouskorrels los met een vork. Voeg zeste en sap van limoen toe. Werk af met wat olijfolie, zout en peper. Meng er als laatste de olijven en gare tomaatjes voorzichtig onder. Zet opzij.

Snij de halloumi in plakjes van 0,5 à 1 cm dik. Bestrijk de schijfjes langs een kant met olijfolie.
Zet een grillpan op de hete plaat en laat die heel warm worden. Leg de plakjes met de olie kant naar beneden in de droge hete pan. Bestrijk nu de bovenkant van de kaas met olie.
Na 2 minuten draai je de plakjes voorzichtig. Na nog 1 minuut grillen zijn de plakjes klaar.

couscoussalade met halloumi

Schik op de borden en werk af met een vleugje pikante olijfolie.
Serveer met nog een muntblaadje hier en daar.


couscoussalade met halloumi


Als extra groentjes heb ik er courgettes bij gegrild.
Was en droog de courgettes, snij in plakken van 1 cm.
Leg een bake-o-glide op de sudderplaat, of gebruik een grillpan.
Bestrijk de bake-o-glide met een beetje olijfolie. Schik er de courgette plakjes op en grill ze langs beide zijden tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.

gegrilde courgettes

gegrilde courgettes

Smakelijk!


Dit recept is trouwens een variant op 'Halloumi op de grill'.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly