Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zaterdag 10 augustus 2013

Ricotta cake met blueberries

Een bakje blauwe besjes en ricotta tegen de vervaldatum aan, waren de twee ingrediënten die ik uit de frigo toverde 'om er iets mee te doen'.

Ricotta cake met blueberry's

Ik googelde de twee ingrediënten en kwam uit op deze ricotta cake met blauwe bessen. Het recept is van 'cakeje van eigen deeg'. Ik heb dit gebruikt als basis voor mijn eigen versie.


Wat heb ik gebruikt:

130 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
150 g kristalsuiker
150 g bloem, gezeefd
1 eetlp bakpoeder
3 eieren
snuifje zout
rasp van 1 limoen
sap van ½ limoen
1 grote appel, ik heb Pink Lady gebruikt, geschild en geraspt
250 g ricotta
200 blauwe bessen


Hoe ga je tewerk:

Doe de zachte boter en de suiker in de kom van de Kitchenaid. Mix romig, op stand 6 met de platte menghaak, gedurende enkele minuten.
Voeg de eieren een voor een toe terwijl de Kitchenaid draait op stand 2.

Nu doe je de ricotta in de mengkom samen met zout, limoenrasp en -sap, en geraspte appel (rasp de appel niet op voorhand om verkleuring te voorkomen).
Laat de mixer draaien op stand 2, terwijl je het bakpoeder en de bloem lepel per lepel toevoegt aan het deeg.

Ricotta cake met blueberry's

Bebloem de blauwe bessen en spatel ze voorzichtig onder het deeg.

Ricotta cake met blueberry's

Ricotta cake met blueberry's

Doe het beslag in een springvorm, plaats die in de bakoven op de tweede richel van onderaan. Na 45 minuten was mijn cake goudbruin en voelde stevig aan.
Laat eventjes afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.

Ricotta cake met blueberry's

Ricotta cake met blueberry's

Het resultaat was super! Zacht, licht vochtig door de kaas en appel.
Als extraatje heb ik een compote gemaakt van een restje blueberry's met 1 koffielepel Golden Syrup.

A piece of cake!

Ricotta cake met blueberry's

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly