Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 4 augustus 2013

Pizza Margherita

When the moon hits your eye
Like a big-a pizza pie
That's amore …..

Pizza Margherita

De favoriet van koningin Margherita van Savoye. Symboliseert de vlag van Italië, groen, wit en rood. Basilicum, mozzarella en tomaten.

Na een lange speurtocht naar het perfecte pizzadeeg denk ik dat ik het heb gevonden! 
Het is een recept van Peter Reinhart 'The Bread Baker’s Apprentice'.

Het enige wat je nodig hebt is tijd en geduld! 
Het hele proces duurt 24 of 36 uur, maar in werkelijkheid heb je er 15-20 minuten werk aan.


Wat heb ik gebruikt voor 3 pizza's:

300 g ciabatta bloem, is een bloem van harde tarwe, haal ik bij molens & maalderijen Van Eecke, Varsenare. Of gebruik Italiaanse 00-bloem

6 g zout
3 g droge gist
30 ml olijfolie
210 ml water, koud

Voor de topping:

olijfolie
oregano
basilicum, de blaadjes in reepjes gesneden
mozzarella di Bufala Campana, Fattorie Garofalo, Delhaize
Parmigiano-Reggiano

mozzarella di Bufala Campana, Fattorie Garofalo

In de kom van de kitchenaid doe je de bloem, zout en droge gist. Laat de kitchenaid met de menghaak draaien op stand 2 en voeg geleidelijk de olie en het water toe. Misschien hoef je niet al het water te gebruiken. Of als het deeg te vochtig is, voeg je wat extra bloem toe. Het deeg moet loskomen van de wanden van de kom en die schoonmaken, maar moet wel nog blijven kleven op de bodem. Het eindresultaat is een deeg dat veerkrachtig en elastisch. Het kneden van het deeg neemt 5 à 7 minuten in beslag.

Stort het deeg op een bebloemde plank en vorm het tot een mooie bol. Smeer een ruime kom in met olijfolie. Rol het deeg door de kom zodat alle kanten van de bol met een klein beetje olie zijn bedekt. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem in de koelkast. Nu begint het langzame rijzen.*

* Als je een grotere portie deeg hebt gemaakt en je het niet allemaal wil gebruiken, dan is het nu het moment om het in te vriezen. Rol elke bol deeg in wat olie en stop elk afzonderlijk in een plastic zakje. Dit ingevroren deeg kan je tot 3 maanden bewaren. De dag voor je de pizza wil maken, leg je het deeg in de frigo.


Pizza Margherita

Laat het deeg overnachten of tot 2 of 3 dagen in de frigo staan.
Mijn deeg heb ik 3 dagen laten staan. In die tijd zie je het deeg echt tot leven komen, er ontstaan grote luchtbellen.

Pizza Margherita

Twee uur vooraleer je de pizza wil bakken, haal je de kom uit de frigo.
Stort het deeg op een geoliede plank of werkblad. 

Pizza Margherita

Met een corn verdeel je het deeg in porties.

Pizza Margherita

Wentel de stukken in bloem, maak ze enigszins plat en laat ze losjes afgedekt rusten op een bebloemde plank gedurende 2 uur.

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Na 2u rusten is het moment gekomen om de pizza te vormen. 

Pizza Margherita

Neem een stuk bakpapier, strooi er ruim bloem op en vorm een platte dunne schijf.
Daarvoor kan je een deegrol gebruiken of gewoon met bebloemde handen het deeg vormen. Of ga aan de slag zoals de echte, door het deeg op je vuist te leggen en zo ronddraaiende bewegingen te maken. 

Pizza Margherita
 
Zorg wel dat je geen gaten in het deeg trekt. Als het deeg niet meewerkt dan laat je het eventjes rusten om vervolgens weer aan de slag te gaan. 

Pizza Margherita

Bestrijk het deeg lichtjes met olijfolie en strooi er wat oregano over. 

Pizza Margherita

Schep er een paar lepels passata op en strijk open met de bolle kant van de lepel. 

Pizza Margherita
 
Snij de mozzarella in plakjes en verspreid ze over de pizza. Strooi er wat van de basilicum over.

Pizza Margherita

Schuif de pizzaschep onder het bakpapier en breng zo de pizza naar de bodem van de braadoven. Na 8 à 10 minuten is de pizza bodem mooi krokant gebakken.
Haal de pizza uit de oven en rasp er vlotjes wat Parmigiano over. Schuif de pizza nog 2 minuutjes op de richel, zo hoog mogelijk in de braadoven.

Pizza Margherita

Haal de pizza uit de oven, snij in punten en besprenkel met een 'olio di oliva piccante'.

Een pizza kan je beleggen met wat je maar lekker vindt. Hou het wel beperkt, een zwaar belegde pizza kan niet goed bakken in de oven. Door het gewicht en het vocht van alle ingrediënten krijg je een slappe pizza.
Denk eraan 'less is more'.

Volgende pizza is een wat rijkere variatie met extra gehalveerde kerstomaatjes en gerimpelde zwarte olijven.

Pizza Margherita


Pizza Margherita

Buon appetito!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly