Mijn altijd andere grote groenteschotel

Intro

Wekelijks komt deze schaal op tafel in Casa Latti en nooit is het resultaat hetzelfde. Ik ben op het idee gekomen door groenten, die ik in een ratatouille gebruik, eens te grillen in de oven. Maar je kan er ook alle groenten in droppen die je lust. Naast de groenten kan je ook variëren met allerhande kruiden, verse of gedroogde. Schik er verder eens aardappelen in stukken gesneden of krielaardappeltjes in de pel bovenop. En zo kan ik nog eventjes doorgaan ... Zelfs de groenten groter of kleiner snijden, kan de smaak veranderen. Deze keer heb ik gewoon het groentekraam afgelopen en mijn mand gevuld! Ik wilde er vooral nog asperges in en met een knipoog naar de herfst, de veelzijdige butternut. Het resultaat zowel in de mand als in je bord is een smakelijk kleurenpalet.
grote groenteschotel 

Ingrediënten

Met volgende hoeveelheid vul je twee grote schalen, één voor de dag zelf en één voor de dag daarna. Als trouwe volger weet je wel dat wij nogal wat groenten verorberen!
 
½ butternut
2 courgettes
1 aubergines
4 paprika's, verschillende kleuren
2 puntpaprika's
1 zoete ui
1 rode ui
3 verse chilipepers, ook verkrijgbaar in verschillende kleuren
8 tenen look
1 bussel groene asperges
1 bussel lente-uitjes
2 grote boerentomaten
Herbes de Provence of verse kruiden naar keuze
olijfolie
grof zeezout
grote groenteschotel
 

Bereiding

Spoel alle groenten zorgvuldig. Met uitzondering van de ui, wordt er niets gepeld.

Verwijder de pitten uit de halve butternut en snij die in de lengte in acht stukken. De pel verwijder ik niet, die kan je opeten of makkelijker verwijderen als de butternut gaar is en in je bord ligt. Snij de courgettes en aubergine elk in acht stukken. Snij elke paprika in vier en verwijder de zaadlijsten en de pitjes. De zoete puntpaprika's snij je in de lengte in vier en verwijder de zaadlijsten. Pel de zoete en rode ui, halveer ze en snij in tamelijk grove stukken. Snij ook de verse chilipepers en verwijder al dan niet de pitjes.

Breek het onderste harde deel van de asperges. Verwijder de buitenste bladeren van de lente-uitjes en kort het groen wat in. Snij de boerentomaten elk in vier. Zet de asperges, lente-uitjes en tomaten nog eventjes in wacht. Die hebben een minder lange gaartijd nodig.
grote groenteschotel
Neem 2 ovenschalen en verdeel de groenten erin, ook de ongepelde teentjes look. Besprenkel met olijfolie en hussel de inhoud door elkaar. Strooi er ruim Provençaalse kruiden over of verdeel de takjes verse kruiden tussen de groenten.
 
Schuif een ovenschaal bovenaan in de braadoven (230°) gedurende 30 minuten. Als je ook een tweede schaal maakt dan kan je die kwijt bovenaan in de bakoven (180°).

Haal na 30 minuten de schalen uit de oven en leg er de met olijfolie bestreken asperges, lente-uitjes en tomaten bovenop.
grote groenteschotel
Schuif de schalen nog een 20-tal minuutjes in de oven. Controleer met de punt van een mes of alle groenten gaar zijn. Werk af met grof zeezout.
 

Extra / Tip

Geef toe als je dit op tafel zet dan zegt niemand 'nee' tegen groenten. Ik heb er deze keer couscous, een stukje gegrild vlees en wat olijfjes bij opgediend.
grote groenteschotel
De tweede schaal uit de bakoven is in dezelfde tijdspanne net nog niet gaar en dus ideaal om de volgende dag af te werken. Laat die voor het opdienen nog een kwartiertje opwarmen bovenaan in de braadoven.
 
Opdienen met verkruimelde feta en een lekker stuk brood en... Weer een feestmaal!