Intro
Wekelijks
komt deze schaal op tafel in Casa Latti en nooit is het resultaat
hetzelfde. Ik ben
op het idee gekomen door groenten, die ik in een ratatouille gebruik,
eens te grillen in de oven. Maar je kan er ook alle groenten in
droppen die je lust. Naast de
groenten kan je ook variëren met allerhande kruiden, verse of
gedroogde. Schik er verder eens aardappelen in stukken gesneden of
krielaardappeltjes in de pel bovenop. En zo kan ik nog eventjes
doorgaan ... Zelfs de
groenten groter of kleiner snijden, kan de smaak veranderen. Deze
keer heb ik gewoon het groentekraam afgelopen en mijn mand gevuld! Ik wilde er vooral nog asperges in en met een knipoog naar de herfst, de
veelzijdige butternut. Het
resultaat zowel in de mand als in je bord is een smakelijk
kleurenpalet.
Ingrediënten
Met
volgende hoeveelheid vul je twee grote schalen, één voor de dag
zelf en één voor de dag daarna. Als
trouwe volger weet je wel dat wij nogal wat groenten verorberen!
½
butternut
2
courgettes
1
aubergines
4
paprika's, verschillende kleuren
2
puntpaprika's
1 zoete
ui
1 rode
ui
3 verse
chilipepers, ook verkrijgbaar in verschillende kleuren
8 tenen
look
1 bussel
groene asperges
1 bussel
lente-uitjes
2 grote
boerentomaten
Herbes de Provence of verse kruiden naar keuze
olijfolie
grof
zeezout
Bereiding
Spoel
alle groenten zorgvuldig. Met uitzondering van de ui, wordt er niets
gepeld.
Verwijder
de pitten uit de halve butternut en snij die in de lengte in acht
stukken. De pel verwijder ik niet, die kan je opeten of makkelijker
verwijderen als de butternut gaar is en in je bord ligt. Snij de
courgettes en aubergine elk in acht stukken. Snij
elke paprika in vier en verwijder de zaadlijsten en de pitjes. De zoete
puntpaprika's snij je in de lengte in vier en verwijder de
zaadlijsten. Pel de
zoete en rode ui, halveer ze en snij in tamelijk grove stukken. Snij ook
de verse chilipepers en verwijder al dan niet de pitjes.
Breek
het onderste harde deel van de asperges. Verwijder
de buitenste bladeren van de lente-uitjes en kort het groen wat in. Snij de
boerentomaten elk in vier. Zet de
asperges, lente-uitjes en tomaten nog eventjes in wacht. Die hebben
een minder lange gaartijd nodig.
Neem 2
ovenschalen en verdeel de groenten erin, ook de ongepelde teentjes
look. Besprenkel met olijfolie en hussel de inhoud door elkaar. Strooi
er ruim Provençaalse kruiden over of verdeel de takjes verse kruiden
tussen de groenten.
Schuif
een ovenschaal bovenaan in de braadoven (230°) gedurende 30 minuten.
Als je ook een tweede schaal maakt dan kan je die kwijt bovenaan in
de bakoven (180°).
Haal na
30 minuten de schalen uit de oven en leg er de met olijfolie
bestreken asperges, lente-uitjes en tomaten bovenop.
Schuif
de schalen nog een 20-tal minuutjes in de oven. Controleer
met de punt van een mes of alle groenten gaar zijn. Werk af met grof
zeezout.
Extra / Tip
Geef toe
als je dit op tafel zet dan zegt niemand 'nee' tegen groenten. Ik heb
er deze keer couscous, een stukje gegrild vlees en wat olijfjes bij
opgediend.
De
tweede schaal uit de bakoven is in dezelfde tijdspanne net nog niet gaar
en dus ideaal om de volgende dag af te werken. Laat die voor het
opdienen nog een kwartiertje opwarmen bovenaan in de braadoven.
Opdienen
met verkruimelde feta en een lekker stuk brood en... Weer een
feestmaal!