Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

woensdag 10 juli 2013

Spiesjes met lam en tzatziki

'Akropolis adieu' klinkt het op de achtergrond, mijn laatste receptje in deze Griekenland reeks. Best wel jammer, ik heb nog het een en ander op mijn 'to do' lijstje staan. Er komt later dus nog meer lekkers.

Spiesjes met lam en tzatziki

Souvlákia, betekent spies. Deze spiezen zijn erg populair in Griekenland. De traditionele bijgerechten zijn tzatziki en rijst.

De tzatziki kan je kant en klaar kopen, maar je kan die ook zelf maken, daarvoor gebruik ik de lekkere yoghurt op Griekse wijze, slechts 2% vetgehalte.
Zowel de tzatziki als de Griekse yoghurt en nog een resem exclusieve producten, rechtstreeks uit Griekenland, staan deze week in de kijker bij Delhaize (www.Delhaize.be).

tzatziki

We zetten de barbecue buiten en beginnen eraan!


Wat heb ik gebruikt voor 6 spiezen:

400 g lam, lamsbout ontbeend of lamsfilet
2 groene paprika's
1 courgette
12 kleine uitjes
enkele grote laurierbladeren

Voor de marinade:

sap van 1 limoen
½ dl olijfolie
1 knoflookteen, geperst
½ eetlp gedroogde oregano of 1 eetlp verse
versgemalen zwarte peper en zeezout

Voor de tzatziki:

250 ml Griekse yoghurt
1 kleine komkommer
2 teentjes knoflook, geperst
1 eetlp olijfolie


Hoe ga je tewerk voor de spiezen:

Klop de ingrediënten voor de marinade door elkaar.
Snij het vlees in gelijke blokjes, reken 2 of 3 stukjes per spies. Voeg de blokjes vlees bij de marinade. Zet een paar uur in de koelkast of laat overnachten.

Verwijder de zaadlijsten van de paprika's, snijd het vruchtvlees in gelijke stukken.
Snijd de courgette in plakken van ongeveer 2 cm.
Pel de uitjes. Als je grotere exemplaren hebt, snij die dan in de helft of in vier.

Neem 6 metalen spiezen. Verdeel de verschillende ingrediënten over de spiezen. Steek de vleesblokjes, de uitjes, de laurierbladeren en de stukken paprika en courgette om en om aan de spiezen.

Spiesjes met lam en tzatziki

Bak de spiezen 10 à 15 minuten op de barbecue. Keer ze regelmatig om. Je kan de brochettes ook bakken op de grill of in de oven.

De laurierbladeren geven een verrassende smaak aan het vlees en de groenten.
Héél lekker met tzatziki en rijst.
Hoe je rijst in de Aga klaar maakt vind je bij 'Pie met zalm'.

Spiesjes met lam en tzatziki

Hoe ga je tewerk voor de tzatziki:

Schil de komkommer en rasp hem grof. Doe het raspsel in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit.

Doe de yoghurt en de knoflook in een kom. Voeg de uitgelekte komkommer toe. Kruid met zwarte peper en grof zeezout. Schep alles goed ondereen. Zet nog een paar uur in de koelkast alvorens te serveren.

tzatziki

Ook lekker met brood recht uit de oven.

απολαύστε !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly