Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zaterdag 6 juli 2013

Halloumi op de grill

Daar we nog eventjes moeten wachten op onze vakantie, proberen we in Casa Latti de zon in ons bord te brengen.

Halloumi op de Grill
Gezien Delhaize (www.Delhaize.be) deze week Griekenland op tafel zet en zij een groot assortiment producten rechtstreeks uit Griekenland hebben, ga ik daar mijn winkelmandje vullen. En met de zon die van de partij is, hebben we dus alle troeven in handen.

Halloumi

Ik kies voor Halloumi, een traditionele Cypriotische kaas gemaakt van koe-, schaap- en geitenmelk. Deze kaas heeft een hoog eiwitgehalte en is daardoor super geschikt om te worden gegrild. De kaas smelt niet maar krijgt een krokant korstje.

Het is een ideale side dish of, met een lekker stuk brood erbij, een volwaardige maaltijd. Kies maar zelf voor de grote of de kleine honger!


Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

225 g Halloumi
400 g kerstomaatjes
olijfolie
gedroogde oregano

voor de dressing:
sap van ½ limoen
een 20-tal appelkappertjes, grof gehakt
2 à 3 soeplp olijfolie
koffielp gedroogde oregano
koffielp verse tijmblaadjes
versgemalen zwarte peper
zeezout


Hoe begin je eraan:

Voor de dressing voeg je alle ingrediënten samen. De hoeveelheid kappertjes en kruiden kan je aanpassen volgens je eigen smaak.

Leg de afgespoelde kerstomaatjes in een ovenschaal. Geef alle tomaatjes een laagje olijfolie, kwast er maar op los.
Schuif de tomaatjes zo hoog mogelijk in de braadoven, gedurende 10 minuutjes.

Snij de halloumi in plakjes zo van ½ à 1 cm dik. Doe dit voorzichtig de kaas is breekbaar. Bestrijk de plakjes langs een kant met een mengsel van olijfolie en oregano.

Zet een grillpan op de hete plaat en laat die goed warm worden. Vetstof in de pan in niet nodig. Leg de plakjes met de olie kant naar beneden in de hete pan. Bestrijk nu ook de bovenkant van de kaas. Na 2 minuten draai je de plakjes voorzichtig. Na nog 1 minuut zijn de plakjes super mooi gegrild.

De combinatie van de zoute smaak van de kaas en het zuur van de dressing is een perfecte match.

Verdeel de tomaatjes over twee borden. Schik er de kaas bij. Lepel de dressing over de tomaatjes en haal er een fles Retsina bij.

Halloumi op de grill

Wat mij betreft is het startshot gegeven om een weekje lekker Grieks te doen.

γευστικός !

Halloumi op de grill


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly