Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zaterdag 6 april 2013

Rabarbertaart met ietsje meer

Ze zijn er weer! De prachtige rozerood gekleurde stengels. Je kan er gewoon niet aan voorbij lopen in de groenten afdeling. Rabarber doet mij altijd denken aan mijn jeugd. Samen met mijn vriendinnetjes waren we uren zoet met een rauwe stengel rabarber en een potje suiker, net zolang tot je er een raar gevoeg aan je tanden aan overhield. Rabarber is zo veelzijdig, zowel hartig als zoet. Ik kies dit keer voor een eenvoudig taartje gehaald uit een Delhaize magazine.

Rabarbertaart met ietsje meer

Wat heb ik gebruikt:

4 stengels rabarber, gewassen en in stukjes gesneden
125 gram suiker
3 eieren
100 gram boter
50 gram maïszetmeel
125 gram zelfrijzende bloem
3 eetlepels halfvolle melk

voor erbij:
meringues: 50 gram suiker per eiwit
rabarber compote: 4 stengels rabarber, suiker
custard: EasiYo


Hoe ga je tewerk:

De meringues maak je best of voorhand. Per eiwit neem je 50 gram suiker. Klop het eiwit in de Kitchenaid, gebruik hierbij de draadgarde. Als het mengsel een beetje stijf begint te worden voeg je de suiker, lepeltje voor lepeltje, toe. Blijf hierbij mixen op de hoogste stand. Eens klaar spuit je het bekomen schuim met een spuitzak op een, met Bake-o-glide beklede, bakplaat. Schuif de plaat onderaan in de sudderoven. Als je kleine hoopjes maakt, dan hebben die 2 à 3 uur nodig om te drogen. Controleer af en toe.

Voor de rabarber compote snij je de gewassen stengels in stukjes. Doe ze in een pot met suiker, je maakt de compote zo zoet als je zelf wil. Zet de pot met deksel op de sudderplaat tot de inhoud begint te warmen. Het is niet nodig water toe te voegen, tijdens het stoven komt er vocht vrij. Na een paar minuutjes zet je de pot in de bakoven voor een half uurtje.

Voor het taartje mix je de suiker, 2 eierdooiers, 1 volledig ei en de boter in de kom van de Kitchenaid, tot een gladde massa. Zeef de bloem en voeg geleidelijk toe samen met het maïszetmeel.
Schep het deeg in de vorm. Ik heb een taartvorm gebruikt met losse bodem met een diameter van 28 cm. Strooi er de rabarberstukjes bovenop. Bak de taart in het midden van de bakoven gedurende 40 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

Rabarbertaart met ietsje meer

Rabarbertaart met ietsje meer

Hak de afgekoelde meringues grof en strooi ze over de taart. De zure rabarber en de zoete meringue zorgen voor een perfecte balans. Dien op met rabarber compote en custard.

Pure verwennerij! Geniet!

Rabarbertaart met ietsje meer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly