Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

donderdag 14 maart 2013

Pompoenrisotto

Niettegenstaande pompoen doet denken aan de herfst, kon ik het gisteren niet nalaten een butternut in mijn boodschappen mandje te droppen. Risotto is een heel simpel gerecht. Ik geef het toe, mijn eerste risotto vond ik héél spannend. Maar het enige wat je moet doen is er 20 minuutjes aan besteden, roeren, bijgieten en proeven, het werkt zelfs therapeutisch!

Pompoenrisotto

Wat heb je nodig voor 2 personen:

2 sjalotten, fijn gesnipperd
het binnenste deel van een witte selder, heel fijn gesneden
1 teen knoflook, geperst
1 butternut
6 à 8 dl groentebouillon
250 g arborio rijst
1 dl Noilly Prat
4 el geraspte Parmigiano
geutje olijfolie
1 theelp Ras el Hanout
1 soeplp boter


Normaal gezien zou ik de butternut niet schillen, maar voor dit gerecht wel. Verwijder dus de schil met een dunschiller. Halveer de butternut en haal er de pitten uit. Snij een helft in grove stukken, doe die in een pot en overgiet met 4 dl groentebouillon. Breng aan de kook op de sudderplaat en zet in de bakoven (190°) gedurende 20 minuten.

De andere helft snij je in dobbelstenen. Doe de stukjes butternut in een ovenschaal, strooi er ras-el-hanout over en besprenkel met een weinig olijfolie. Zet de schaal in het midden van de bakoven gedurende een half uur. De butternut moet lichtjes geroosterd zijn, als dit niet het geval is zet de schaal nog 5 minuutjes in de braadoven.

Pompoenrisotto

Ondertussen is de pompoen in de groentebouillon gegaard. Pureer met de staafmixer tot een dikke soep. Breng op smaak met peper en zout.

Begin nu aan de risotto. Warm een geutje olijfolie in een pot op de sudderplaat en laat de sjalot stoven gedurende een 3-tal minuten, de sjalot moet glazig zijn, laat de geperste look eventjes meestoven. Zet nu de pot op de hete plaat, voeg de rijst toe, laat de korrels glanzen. Voeg de Noilly Prat toe, roer en laat verdampen. Schuif de pot terug naar de sudderplaat.

Voeg de witte selder toe en een paar lepels van de pompoensoep. Telkens het vocht verdampt is, voeg je een geut soep bij, blijf roeren. Als de soep op is en de rijst nog niet gaar, ga dan verder met groentebouillon. Het eindresultaat mag niet te droog zijn. Na 18 à 20 minuten zal de rijst al dente en romig zijn.

Pompoenrisotto

Neem van het vuur, roer het klontje boter en de helft van de kaas onder. Kruid bij met peper en zout indien nodig. Schep nu de licht geroosterde pompoenstukjes onder de gare risotto en dien onmiddellijk op.

Werk af met de overige kaas en geniet!

Pompoenrisotto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly