Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zaterdag 2 maart 2013

Chili con carne

Een grote pot chili con carne met een maïsbroodlaag is zowaar een vaste waarde geworden in mijn keuken. Ik heb het recept uit een boek van Nigella Lawson. Het is een heel dankbaar gerecht als je familie of vrienden ontvangt. Zalig om zo'n dampende pot in het midden van de tafel te plaatsen en je gasten te bedienen. De zelfgemaakte guacamole en de yogurt zorgen voor een verfrissende toets.
Laat je vooral niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten, het meeste haal je trouwens gewoon uit je voorraadkast.

Chili con carne

Wat gaat erin voor 4 personen:

Voor de chili con carne:
2 uien, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
olijfolie
1 of 2 gedroogde chilipepertjes, geplet in de vijzel
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
4 kardemompeulen, geplet in de vijzel
1 rode paprika, gepeld en in stukjes gesneden
500 gr rundergehakt van goede kwaliteit (hoevevlees Maertens)
2 blikken van 400 g gehakte tomaten
3 eetlepels tomatenketchup
3 eetlepels tomatenpuree
1 blik van 400 g rode kidneybonen, gespoeld en uitgelekt
water of bouillon, indien nodig
1 eetlepel cacao

Voor het maïsbrood:
½ theelepel zout
225 g maïsmeel (polenta)
1 eetlepel bloem
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel kaneel
3,5 à 4 dl karnemelk
1 groot ei
1 theelepel honing
1 eetlepel maïsolie, op andere neutrale olie
50 g grof geraspte Cheddar

Voor de guacamole:
1 of 2 rijpe avocado's
2 lente-uitjes, in ringen gesneden
sap van 1 limoen
bosje koriander

zure room – ik gebruik zelfgemaakte EasiYo yoghurt
ras-el-hanout
extra geraspte Cheddar


Hoe ga je tewerk?

Neem een ruime, gietijzeren pot en werk op de sudderplaat. Stoof de fijngehakte uien in olijfolie. Zodra ze glazig zijn, voeg je de geperste knoflook toe. Voeg de chilipepertjes, koriander, komijn en kardemompeulen toe, roer goed en geniet van het vrijgekomen aroma. Laat de paprikablokjes ook meestoven.

Voeg het rundergehakt toe, maak het tijdens het bakken rul met een vork. Laat nu de tomatenpuree ook eventjes meestoven, zodat het rauwe eruit gaat. Nu is het de beurt aan de tomatenketchup, gehakte tomaten en de kidneybonen. Roer goed om, als de massa te dik is, kan je nu wat water of bouillon toevoegen. Strooi er wanneer de chili begint te koken de cacao over en roer nog eens. Doe het deksel op de pot en zet die een 4 tal uur in de sudderoven.

Als de chili klaar is, maak je de maïsbroodlaag.
Meng zout, maïsmeel, bloem, bakpoeder en kaneel in een kom. Doe de karnemelk, eieren, honing en olie in een maatbeker en meng goed. Giet nu, al roerend, geleidelijk het vochtige mengsel bij de droge ingrediënten. Het resultaat is een mooi egaal geel beslag.
Schep het beslag over de chili con carne.

Strooi de cheddar over de laag beslag en zet de pot gedurende 30 minuten op het rooster op de onderste richel van de braadoven. De maïsbroodlaag zal lichtjes rijzen en goudbruin worden. Prachtig contrast met de donkerrode chili!

Chili con carne

Voor de guacomole prak je de rijpe avocado's met de lente-uitjes, werk af met limoensap, p&z, en de koriander.

Bij de chili serveer je de guacomole, zure room of yoghurt gemengd met wat ras-el-hanout en een flinke portie geraspte kaas.

Tast toe!

Chili con carne

Chili con carne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly