Intro
Een
grote pot chili con carne met een maïsbrood-laag is zowaar een vaste
waarde geworden in mijn keuken. Ik heb het recept uit een boek van
Nigella Lawson. Het is een heel dankbaar gerecht als je familie of
vrienden ontvangt. Zalig om zo'n dampende pot in het midden van de
tafel te plaatsen en je gasten te bedienen. De zelfgemaakte guacamole
en de yoghurt zorgen voor een verfrissende toets.
Laat
je vooral niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten, het
meeste haal je trouwens gewoon uit je voorraadkast.
Ingrediënten
Voor
de chili con carne:
2
uien, fijngehakt
2
teentjes knoflook, geperst
olijfolie
1
of 2 gedroogde chilipepertjes, geplet in de vijzel
1
theelepel gemalen koriander
1
theelepel gemalen komijn
4
kardemompeulen, geplet in de vijzel
1
rode paprika, gepeld en in stukjes gesneden
500
gr rundergehakt van goede kwaliteit (hoevevlees Maertens)
2
blikken van 400 g gehakte tomaten
3
eetlepels tomatenketchup
3
eetlepels tomatenpuree
1
blik van 400 g rode kidneybonen, gespoeld en uitgelekt
water
of bouillon, indien nodig
1
eetlepel cacao
Voor
het maïsbrood:
½
theelepel zout
225
g maïsmeel
1
eetlepel bloem
2
theelepels bakpoeder
1
theelepel kaneel
3,5
à 4 dl karnemelk
1
groot ei
1
theelepel honing
1
eetlepel maïsolie, op andere neutrale olie
50
g grof geraspte Cheddar
Voor
de guacamole:
1
of 2 rijpe avocado's
2
lente-uitjes, in ringen gesneden
sap
van 1 limoen
bosje
koriander
zure
room – ik gebruik zelfgemaakte EasiYo yoghurt
ras-el-hanout
extra
geraspte Cheddar
Bereiding
Neem
een ruime, gietijzeren pot en werk op de sudderplaat. Stoof de
fijngehakte uien in olijfolie. Zodra ze glazig zijn, voeg je de
geperste knoflook toe. Voeg de chilipepertjes, koriander, komijn en
kardemompeulen toe, roer goed en geniet van het vrijgekomen aroma.
Laat de paprikablokjes ook meestoven.
Voeg
het rundergehakt toe, maak het tijdens het bakken rul met een vork.
Laat nu de tomatenpuree ook eventjes meestoven, zodat het rauwe eruit
gaat. Nu is het de beurt aan de tomatenketchup, gehakte tomaten en de
kidneybonen. Roer goed om, als de massa te dik is, kan je nu wat
water of bouillon toevoegen. Strooi er wanneer de chili begint te
koken de cacao over en roer nog eens. Doe het deksel op de pot en zet
die een 4 tal uur in de sudderoven.
Als
de chili klaar is, maak je de maïsbrood-laag.
Meng
zout, maïsmeel, bloem, bakpoeder en kaneel in een kom. Doe de
karnemelk, eieren, honing en olie in een maatbeker en meng goed. Giet
nu, al roerend, geleidelijk het vochtige mengsel bij de droge
ingrediënten. Het resultaat is een mooi egaal geel beslag.
Schep
het beslag over de chili con carne.
Strooi
de cheddar over de laag beslag en zet de pot gedurende 30 minuten op
het rooster op de onderste richel van de braadoven. De maïsbrood-laag
zal lichtjes rijzen en goudbruin worden. Prachtig contrast met de
donkerrode chili!