Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 4 februari 2013

Peer op de helling

In mijn mappen met receptenknipseltjes had ik een receptje van druifjes met een asymmetrisch effect. Dat zou ik ooit eens maken! De knipsels groeiden aan en uiteraard is mijn receptje met de druifjes ergens in de stapel verdwenen! Een tijdje terug maakte Jeroen een gelijkaardig dessert met peren. Resultaat, ik maak mijn eigen lichtere versie van Jeroen's kunstwerkje!

Peer op de helling

Wat heb ik gebruikt voor 4 personen:
4 peren half-rijp, Conférence
1 l water
100 g kristalsuiker
1 citroen
1 kaneelstokje
1 vanillestokje
1 steranijs
8 g gelatine

Voor de mousse:
250 g mascarpone
150 g EasiYo vanille (of 150 g yoghurt naar keuze)
1 eiwit
15 g suiker
1 soeplepel Kahlúa, koffielikeur
amaretto koekjes voor de afwerking


Hoe ga je te werk:

Laat de gelatine weken in ruim koud water. Het gedeelte met de peer doe je best de dag vooraf. De gelei moet immers eerst kunnen opstijven vooraleer je het glas afwerkt met de mascarpone.

Doe het water, 100 g suiker, de zeste, het sap en de pulp van de citroen, in een pan. Voeg er het kaneelstokje, het vanillestokje (zaadjes uitgeschraapt) en een steranijs bij. Breng aan de kook. Schil de peren, snij in vieren en verwijder het klokhuis. Zodra de marinade kookt, doe je er de peren bij en laat ze een 5-tal minuutjes pocheren op de sudderplaat. De peren mogen niet uiteen vallen!

Haal de peren uit het vocht en giet dit door een zeef. Los de uitgeknepen geweekte gelatine op in de warme marinade.

Neem een schaal, schik er schuin vier glazen in, leg ze stabiel door er proppen aluminiumfolie tussen te verdelen. Snij de gepocheerde peertjes in gelijke stukjes en verdeel over de glazen. Giet er de marinade over. Plaats de gekantelde glazen voorzichtig in de koelkast en laat de inhoud opstijven.

Peer op de helling

Voor de mousse, klop het eiwit en de suiker stijf met de garde van de Kitchenaid. Roer de mascarpone los met de koffielikeur. Spatel er de EasiYo yoghurt en het stijfgeklopt eiwit onder. Doe het mascarpone mengsel in een spuitzak en vul er de glazen mee.
Werk af met een koekje naar keuze
.
Plaats in de frigo. Het hangt alleen van je eigen uithoudingsvermogen af wanneer je toehapt!

Geniet!

Peer op de helling


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly