Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zaterdag 19 januari 2013

Minestrone

Laat het buiten maar vriezen, wij eten een dampende kom soep!
Minestrone is een 'alles in één soep', met een overvloed aan groenten. Eenmaal alle ingrediënten in de pot zijn, heb je er geen omkijken meer naar. De sudderoven (90°à 100°) doet voor jou de rest.

De soep heb ik gemaakt met een bouillon getrokken van een runderschenkel. Het vlees gaat nadien ook in de minestrone.

De dag vooraf:

Breng de schenkel aan de kook met voldoende water en groenten zoals wortels, groen van prei, ui en de bladeren van de selder. Tijm, laurier, peterseliestengels, rozemarijn, gekneusde peperbolletjes en zout.

Breng aan de kook op de hete plaat en zet gedurende een 4-tal uur in de sudderoven. Zet op een koele plaats. Na enkele uren haal je het vlees uit, zeef de bouillon en zet die in de koelkast.

Minestrone

Wat heb ik gebruikt:

1 liter tomatenpulp, van goeie kwaliteit (vorige jaar, toen de tomaten op z'n best waren, heb ik pulp gemaakt en een voorraadje aangelegd in de diepvries)

vers gemaakte bouillon, ontvet
het vlees van de schenkel, in kleine stukjes gesneden
2 uien
4 à 6 stengels witte selder, grof gesneden
4 knoflooktenen
1 el balsamico azijn
olijfolie
2 à 3 sjalotten in dunne ringen gesneden
paar takjes rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
70 g tomatenpuree
4 wortels, in blokjes gesneden
250 g fijne boontjes, topjes afgesneden en gehalveerd
½ bloemkool, in kleine roosjes verdeeld
1 courgette, ongeschild, in blokjes
200 g doperwten (mag diepvries zijn)
bokaaltje witte bonen, gespoeld en uitgelekt
120 g rigatoni
fijngesneden basilicum
parmegiano


Snijd de uien in grove stukken en doe die samen met de bleekselderij en de ongepelde knoflooktenen in een ovenschaal. Besprenkel de groenten met de balsamico azijn en 1 eetlepel olijfolie, schep de inhoud om en gaar de groenten in het midden van de braadoven gedurende 20 minuten. Laat eventjes afkoelen. Doe de inhoud van de schaal in de kitchenaid blender en pureer alles fijn. Vergeet niet het pelletje van de knoflook te verwijderen!

Neem een grote pot en fruit de sjalotten samen met de rozemarijn in een geutje olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en laat eventjes meestoven. Doe de tomatenpulp en de inhoud van de blender ook in de pot.

Nu gaan de gesneden wortels, boontjes, bloemkool, courgette, en doperwten bij de soep. Overgiet met de bouillon tot alle groentjes ruim onderstaan. Breng aan de kook op de hete plaat. Voeg de witte bonen en de rigatoni toe.

Plaats het deksel op de pot. Laat de minestrone 1 uurtje garen en op smaak komen in de sudderoven.

Als de soep te dik is kan je nu nog wat hete bouillon toevoegen.
Breng verder op smaak met peper en zout.

Serveer in grote kommen, doe wat van de schenkel in de kom, schep er de soep op. Werk af met gescheurde blaadjes basilicum en geschaafde parmegiano.

Enjoy!

Minestrone

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly