Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 9 december 2012

Duvel's stoofpotje

De eerste winterprik deed mijn ventje luidop denken aan een Duveltje. Ik dacht laat ik hem eens verwennen met een 'Duvel's stoofpotje'!
Rundstoverij in combinatie met een variëteit aan wintergroenten en een Duvel tripel hop. Heerlijk zo'n pot winterse gezelligheid op tafel te zetten.

Duvel's stoofpotje


Wat heb ik gebruikt:

1 kg rundstoofvlees van Hoevevlees Maertens
enkele lepels bloem
ui
boterraapjes
gele- en paarse wortels (bij Delhaize)
aardpeer
pastinaak
aardappels
enkele teentjes look
laurier
tijm
1à2 bokalen kalfsfond, Lacroix
1 fles Duvel tripel hop
p&z

Duvel's stoofpotje

Hoe ga ik te werk:

Schil de groenten en snij ze in grove stukken, het is de bedoeling dat alles nog herkenbaar is na het garen. De aardappels heb ik geschild, de volgende keer gebruik ik kleine aardappels met de pel aan en ongesneden. Je kan dus alle kanten op. Ook andere groenten kan je verwerken in deze cocotte.

Je neemt best een ruime gietijzeren stoofpot. Bak de stukken vlees aan in een klontje boter. Doe dit in verschillende keren, teveel vlees in een keer geeft geen mooi resultaat. Werk op de heetste plaat, afwisselend met de sudderplaat. Schep het vlees uit de pot.
Stoof nu de ui aan toe die lichtbruin en glazig is, laat de geperste look kort meestoven. Voeg het vlees toe, zeef er 1 à 2 lepels bloem over, roer en laat nog eventjes meebakken. Kruid het vlees met p&z.

Voeg nu alle overige groenten toe. Schep om, voeg de laurierblaadjes en de takjes tijm toe. Overgiet de inhoud met de fond en het flesje Duvel. Het is niet noodzakelijk dat alles onderstaat, tijdens het garen geven de groenten ook nog vocht af.

Duvel's stoofpotje

Breng de stoofschotel aan de kook en zet die in de sudderoven voor een 4-tal uren. In de sudderoven mag het vlees langer blijven staan zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Je kan dus gerust het stoofpotje in de voormiddag maken en tot 's avonds in de oven laten staan.

Zet nu kerstmuziek op, haal de boom en de bollen tevoorschijn en geniet!
En... héél belangrijk, zet de Duvel koud!

Duvel's stoofpotje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly