Intro
Ik
ben zeker dat niemand kan weerstaan aan deze versgebakken koekjes, ze
verspreiden een geur die past bij de komst van Sinterklaas en de
nakende eindejaarsfeesten.
Het
koekjesdeeg kan je perfect bewaren in de frigo of zelfs in de
diepvries. Je rolt het deeg tot worsten en verpakt het in plasticfolie. Zo heb je altijd een deegje achter de hand bij
onverwacht bezoek of bij een aandrang naar zoetigheid.
Ingrediënten
voor ongeveer 40 stuks
280
g patisserie bloem, gezeefd
225
g boter op kamertemperatuur
200
g lichtbruine suiker of 'kinnekes' suiker
1
eidooier
geraspte
schil van 1 sinaasappel
4
theelepel sinaasappelsap
2
theelepel kaneel
snuifje
zout
Bereiding
Doe
de boter, de suiker en het sinaasappelrasp in de kom van de
KitchenAid en klop het mengsel romig met de draadgarde. Voeg de
eidooier en 2 theelepels sinaasappelsap toe. Laat de mixer nog
eventjes draaien. Plaats nu de platte menghaak, voeg de bloem en het
snuifje zout toe en meng kort tot een egaal deeg.
Schep
het deeg uit de kom op plastiekfolie, rol tot een worst en laat 1 uur
of langer opstijven in de koelkast.
Neem
het deeg uit de frigo, verwijder de plastiekfolie. Rol het deeg
tussen twee stukken bakpapier uit tot een vierkant van 30 x 30 cm.
Bestrijk het deeg met het resterende sinaasappelsap en bestrooi het
met de kaneel en de overige suiker.
Nu
komt het moeilijkste deel! Rol het deeg op, dit gaat vlotjes met
behulp van het onderliggende bakpapier. Nu bekom je een worst, die je
in stukken kan verdelen, naargelang de hoeveelheid koekjes die je wil
bakken. Laat nog een half uurtje opstijven in de koelkast.
Snij
het deeg in schijfjes van een halve centimeter dik. Leg ze met
voldoende afstand op een bakplaat bekleed met bake-o-glide. Schuif de
plaat in het midden van de bakoven en bak de koekjes een 15-tal
minuutjes.
Schep
ze op een taartrooster en laat ze afkoelen.