Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

donderdag 29 november 2012

Kaneel-sinaasappel koekjes

Ik ben zeker dat niemand kan weerstaan aan deze versgebakken koekjes, ze verspreiden een geur die past bij de komst van Sinterklaas en de nakende eindejaarsfeesten.
Het koekjesdeeg kan je perfect bewaren in de frigo of zelfs in de diepvries. Je rolt het deeg tot worsten en verpakt het in plastikfolie. Zo heb je altijd een deegje achter de hand bij onverwacht bezoek of bij een aandrang naar zoetigheid.

Kaneel-sinaasappel koekjes

Wat heb je nodig en hoe ga je te werk voor ongeveer 40 stuks

280 g patisseriebloem, gezeefd
225 g boter op kamertemperatuur
200 g lichtbruine suiker of 'kinnekes' suiker
1 eidooier
geraspte schil van 1 sinaasappel
4 theelp sinaasappelsap
2 theelp kaneel
snuifje zout


Doe de boter, de suiker en het sinaasappelrasp in de kom van de Kitchenaid en klop het mengsel romig met de draadgarde. Voeg de eidooier en 2 theelepels sinaasappelsap toe. Laat de mixer nog eventjes draaien. Plaats nu de platte menghaak, voeg de bloem en het snuifje zout toe en meng kort tot een egaal deeg.

Schep het deeg uit de kom op plastiekfolie, rol tot een worst en laat 1 uur of langer opstijven in de koelkast.

Neem het deeg uit de frigo, verwijder de plastiekfolie. Rol het deeg tussen twee stukken bakpapier uit tot een vierkant van 30 x 30 cm. Bestrijk het deeg met het resterende sinaasappelsap en bestrooi het met de kaneel en de overige suiker.
Nu komt het moeilijkste deel! Rol het deeg op, dit gaat vlotjes met behulp van het onderliggende bakpapier. Nu bekom je een worst, die je in stukken kan verdelen, naargelang de hoeveelheid koekjes die je wil bakken. Laat nog een half uurtje opstijven in de koelkast.

Snij het deeg in schijfjes van een halve centimeter dik. Leg ze met voldoende afstand op een bakplaat bekleed met bake-o-glide. Schuif de plaat in de midden van de bakoven en bak de koekjes een 15-tal minuutjes.
Schep ze op een taartrooster en laat ze afkoelen.

Geniet ervan!

Kaneel-sinaasappel koekjes


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly