Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 8 oktober 2012

Linzensoep met zelfgebakken pitabrood

Het receptje heb ik gehaald uit de Libelle en prijkt bovenaan mijn stapel 'dat wil ik ooit eens klaarmaken' gerechtjes. Het is een eenvoudig hartverwarmend soepje, met weinig ingrediënten. Met een pitabroodje erbij, is het een volwaardige maaltijd. Terwijl de soep in de sudderoven staat, maak je in een mum van tijd de pitabroodjes.

Linzensoep met zelfgebakken pitabrood

Wat heb je nodig voor de soep?

250 g gedroogde rode linzen
4 wortelen, geschraapt en in kleine stukjes gesneden
2 tomaten, ontveld en geconcasseerd
4 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
3 à 4 takjes bleekselder, goed gewassen en in fijne boogjes gesneden
2 teentje knoflook, geperst
1 stukje gember, geraspt
2 el pittige kerriepoeder
een geutje olijfolie
1 l groentebouillon
p&z

voor de afwerking:
limoensap
peterselie
cayennepeper


Spoel de linzen goed en laat ze uitlekken. Stoof de knoflook, gember, lente-ui, selder en wortels glazig in de olijfolie. Bestrooi met het kerriepoeder en laat even meebakken. Voeg de tomaten en de linzen toe, kruid met peper en zout, overgiet met de bouillon. Breng aan de kook op de sudderplaat en zet de pot 1 uur in de sudderoven.

Ondertussen maak je de pita broodjes.

Wat heb je nodig?

500 g bloem (hetzelfde als voor wit brood)
21 g verse gist (helft van een blokje)
1 tl zout
3 dl water


Voor de bereiding van het deeg ga je te werk zoals uitgelegd in 'ons dagelijks brood'.
Als tijdens het kneden het deeg te kleverig is, dan voeg je wat bloem toe, of als het te droog wordt, voeg je wat extra water bij. Na 10 min kneden moet het deeg veerkrachtig zijn.

Leg nu de deegbal op een bebloemd werkblad en verdeel in 6 of 8 gelijke stukken, naargelang de gewenste grootte en maak er bolletjes van. Rol uit tot schijfjes van een centimeter dik. Dek af met een handdoek en laat ze, op een tochtvrije plaats, rijzen gedurende 30 à 40 minuten.

Neem een spatel en schep de deegrondjes ondersteboven op een met bake-o-glide beklede bakplaat. Plaats de plaat op het rooster op de bodem van de braadoven. Bak de broodjes gedurende 10 à 15 minuten.

Ondertussen is de soep klaar, breng die op smaak met cayennepeper, zout en limoensap. Werk af met gehakte peterselie.
Nu rest je alleen nog te genieten van je versgebakken pitabroodjes en een goeie kom soep.

Enjoy!

Linzensoep met zelfgebakken pitabrood


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly