Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 23 september 2012

Tajine met pompoen en lam

Tijdens onze '15 days in the Provence', hebben wij héérlijk geurende kruiden gekocht op de vele lokale marktjes. Eén van mijn favorietjes is 'ras-el-hanout'.

Als afsluiter van ons 'te vlug voorbije verlof', haal ik de tajine boven. En nu de herfst officieel is begonnen, gaat er ook een pompoen in.

Tajine met pompoen en lam

Dat hebben we nodig:

2 dubbele lamsrib (zou ik normaal niet gebruiken in een tajine, dit waren de enige stukken van het lam die ik in korte tijd kon ontdooid krijgen)

3 looktenen, geperst
1 ui, in stukjes
1 halve Hokkaido pompoen (hoef je niet te schillen), in gelijke, niet te kleine stukken
4 wortels, in de lengte doormidden gesneden
1 courgette, in de lengte in 4 gesneden en in maantjes
1 blik kikkererwten, gespoeld
10-tal gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
ras-el-hanout
peper en zout
verse koriander
verse munt
200 g couscous
lamsfond of water, dubbele hoeveelheid
couscouskruiden

Tajine met pompoen en lam

De tajine die ik gebruik is er een van Emile Henry. Die tajine staat op kleine pootjes en heeft geen rechtstreeks contact met de kookplaat, dus gaat die meteen in de braadoven. Doe een geutje olijfolie in de tajine, voeg de ui en look toe. Laat aanstoven in de oven, wel af en toe omroeren.

Haal de tajine uit de oven, pas op, die is nu héél heet! Het enige wat er nu nog rest, is alle overige ingrediënten toe te voegen. Begin met de pompoen, wortels en courgette over het ui-look mengsel te verdelen. Daarna de kikkererwten en gedroogde abrikozen. Kruiden met 2 volle koffielepels ras-el-hanout, peper en zout.

Plaats de tajine terug op de vloer van de braadoven, gedurende 15 minuten. Verplaats daarna de tajine naar de sudderoven, gedurende 45 minuten.

Ondertussen schroei je de lamsrib aan in een grillpan, of rechtstreeks op de sudderplaat.
Haal de tajine uit de oven, leg de lamsrib bovenop de groenten en zet nog 15 min in de sudderoven.

Breng nu water of fond aan de kook en voeg couscouskruiden toe. Doe de couscouskorrels in een pot, overgiet met het vocht, deksel op de pot en plaats die een 10-tal minuten achteraan de AGA. Verwijder het deksel, maak de korrels los met een vork, voeg een geutje pikante olie en wat citroensap toe. Roer goed.
Hak de verse koriander en munt.

Nu kunnen we opdienen. Je weet niet wat je overkomt wanneer je het deksel van de tajine verwijderd, je wordt overweldigd door de heerlijke geuren.
Schep wat couscous op een bord, verdeel de groenten met het heerlijke vocht over de couscous, werk af met een lamsrib en de gehakte kruiden.

Enjoy !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly