Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

dinsdag 3 juli 2012

Wurzelbrot

Vorige week nog eens mijn favoriete motards: 'The Hairy Bikers' gezien op Njam. Ze touren door Europa, met als doel de heerlijke bakrecepten mee te brengen naar hun homecountry.
In Duitsland kwamen ze terecht bij Karsten 'a slow baker', die bakt zijn brood op de traditionele manier, net als zijn opa deed. Hij laat zijn deeg tot 48 uur rijzen en zegt dat 'alleen de tijd en deskundige handen, samen met jaren van het werken met deeg, resulteren in het perfecte brood'.
Het brood is Zwitsers van oorsprong en dankt zijn naam aan zijn vorm. Het Wurzelbrot is een brood dat twee of drie keer om zijn as gedraaid wordt, waardoor het zijn hobbelige vorm krijgt en er uit ziet als als de wortels van een boom.

The Hairy Bikers prezen het brood de hemel in, dus voor mij een reden om aan de slag te gaan.

Wurzelbrot

Wat heb je nodig:

650 gram bloem voor wit brood
24 gram verse gist of 8 gram droge gist
+/- 390 ml water
8 gram zout


Verkruimel de gist in de mengkom van de Kitchenaid, giet er 1/3 van het water bij en ongeveer 1/3 van de bloem.
Gebruik de deeghaak en laat de Kitchenaid op stand 1 gedurende 1 min draaien. Laat dit mengsel 10 minuten rusten.
Voeg de rest van de bloem en het zout toe.
Laat de KitchenAid nu maximum 10 minuten kneden op stand 2 en voeg beetje bij beetje de rest van het water toe. Je hebt nu een soepel en zacht deeg dat niet meer aan de wanden van de kom kleeft.
Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe en als het te droog is nog wat water.
Haal het deeg van de kneedhaak en schep het uit de mengkom, kneed het nog eventjes door en vorm het op je werkblad tot een bal.

Neem een grote kom en wrijf die goed in met olie, leg het deeg erin. Dek goed af met huishoudfolie. Plaats de kom voor 48 uur in de koelkast, je hoeft er niet naar om te kijken, er kan niets gebeuren, tenzij je kom te klein is. Het deeg verdrievoudigd wel!

Wurzelbrot

Na 2 dagen laat je het deeg uit de kom glijden op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het deeg in 2 of 4 langwerpige stukken, neem een uiteinde vast en maak een paar draaibewegingen met het deeg, zoals een spiraal.

Leg de broden op een stuk bakpapier. Schuif de broden met bakpapier op de bodem van de braadoven, na enkele minuten trek je het papier er onderuit, zo bakken ze rechtstreeks op de bodem. Na 15 min verplaats je de broden naar de bovenste richel in de braadoven, zo krijgen ze een mooie kleur. De totale baktijd is 20 à 25 min, naargelang de grootte.

Wurzelbrot

Ik heb van 325 gr bloem de twee broden op de foto gemaakt.

Voor wie houdt van de geur van versgebakken brood, zeker eens proberen!

De broden zijn heerlijk na een half uurtje afkoelen, als je tenminste zo lang kan wachten!

Wurzelbrot
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly