Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 15 juli 2012

Verse pasta

Het is een heel groot verschil of je pasta uit pakjes eet of verse pasta. Je bent wel eventjes bezig met zelf pasta maken maar het is zeker de moeite waard !

Voor 450 gr pastadeeg

300 gr 00-bloem
3 middelgrote eieren
1 el olijfolie (facultatief)


Doe bloem in de kom van de KitchenAid, start de machine op stand 1. Gebruik de platte menghaak. Voeg er dan ei per ei aan toe. Doe er nu 1 el olijfolie bij.

Wissel de menghaak voor de kneedhaak, voer de snelheid geleidelijk op naar stand 4 en kneed 5 tot 8 minuten tot een glad elastisch pastadeeg.

Wikkel dit in huishoudfolie en leg het minstens 1 uur in de koelkast.
Installeer de pastamaker op de KitchenAid en zet de afstelknop op 1.

Snijd het deeg in 4 à 6 stukken, druk een portie plat en duw dit door de pastaroller op snelheidsstand 2. Vouw het deeg dubbel, geef het een kwartdraai, laat het nog vier- of vijfmaal door de pastaroller gaan. Als het deeg plakt voeg je tussenin wat bloem toe.

Als het deeg niet meer kleverig aanvoelt, zet je de afstelknop van de pastaroller op 2. Duw het deeg door de roller, maar vouw het deze keer niet dubbel. Ga zo verder tot stand 6 of 7 of tot de gewenste dikte.

Verse pasta

Variaties

Spinaziepasta: Vervang 1 van de eieren door 50 g gekookte, heel goed uitgelekte en fijngehakte spinazie.

Rodebietenpasta: Pureer in de blender 25 g verse gekookte bietjes tot een gladde puree. Voeg dit bij de andere ingrediënten in de kom van de mixer. Voor een donkerder kleur, voeg nog wat extra bietjes toe.

Lasagne

Leg de vellen uitgerold pastadeeg op een met bloem bestoven werkblad en snijd ze in rechthoeken van ongeveer 15 x 7 cm.
Breng een grote pan met water en een beetje zout aan de kook en kook telkens 2 of 3 vellen pasta gedurende 1 minuut (als de vellen bovenaan drijven, zijn ze klaar). Dompel ze dan in koud water met een beetje olijfolie. Laat ze goed uitlekken op een schone handdoek en leg ze aan de kant. Dek af met een propere handdoek om te voorkomen dat de pasta uitdroogt.

Verse pasta kan je perfect enkele dagen bewaren in de koelkast, laat de pasta goed drogen en doe ze in een afgesloten doos.


Mijn Italiaans momentje! Fun...

Verse pasta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly