Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

woensdag 13 juni 2012

Ice, ice baby

Een ijsroommaker aanschaffen, was voor mij een groot dilemma.
De confrontatie met het groot aantal eidooiers en de room, deed mij wankelen. De andere kant van de medaille is, wat jezelf maakt is zoveel beter, en dan weet je ook precies wat er in je gerecht gaat.
Ook het probleem van een restje ijs, in een veel te grote doos, dat ergens verdwaald in de diepvries en eindigt in ijskristallen, zal hiermee van de baan zijn.
Dan maar een compromis gemaakt met mijzelf, geen grote hoeveelheid ijs maken, zuinig af en toe een bolletje eten, en bezoekers verwennen. Dit tot groot jolijt van mijn ventje!

De primeur: Aardbeienroomijs!


Ice, ice baby

Wat heb ik gebruikt:

4 eidooiers
100 gr suiker
1 potje zure room (200 ml)
125 ml room (Campina 33%)
125 ml volle melk
1 vanillestokje

Voor de aardbeienpuree:
250 gr aardbeien, rijp en van goeie kwaliteit
2 eetlepels lichtbruine suiker
1 eetlepel citroensap


Je begint met de eidooiers met de suiker, in de kom van de Kitchenaid, op te kloppen tot een ruban. De zure room toevoegen en de mixer nog eventjes laten draaien.

Schraap het merg uit het vanillestokje en doe beide in een pan, samen met de melk en de room. Breng dit mengsel tot aan het kookpunt. Neem van het vuur, verwijder het vanillestokje en giet dit geleidelijk op het eidooiermengsel. Laat nog eventjes op stand 1 draaien.

Breng nu de inhoud van de mengkom terug in de pan, zet op de sudderplaat en roer met een houten lepel, tot het mengsel wat indikt. Je moet met je vinger een zichtbare streep kunnen trekken op de lepel. Pas op! Mag niet meer koken.
Laat dit mengsel afkoelen, liefst 1 nacht in de frigo.

Spoel de aardbeien, doe ze in een mengbeker, voeg de suiker en citroensap toe. Mix met de staafmixer tot je een mooie gladde puree hebt. Laat eveneens overnachten in de frigo.

The day after”, laat je de crème 30 min draaien in de ijsmaker van de Kitchenaid.
Stort het roomijs in een gekoelde kom. Giet er de aardbeienpuree over en schep met een vork van boven naar onder, zodanig dat de rode slierten doorheen het roomijs gaan. Werk vlug want het aardbeienmengsel is nog geen ijs.

Ice, ice baby
Plaats een paar uur in de diepvries en stel je geduld nog eventjes op de proef.
Het resultaat is een romig, gemarmerd, zoet aardbeienroomijs.

Smakelijk !

Ice, ice baby
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly